berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Judasoor

En legende over judasoren

Al snel nadat Judas Jezus verraden had aan de Romeinen, kreeg hij spijt. Hij treurde over zijn misdaad en klom met een stuk touw boven in een wilg, om zelfmoord te plegen. Maar toen hij zich liet zakken aan het touw, boog de boom zo diep door dat Judas veilig op de grond terecht kwam. Sindsdien heet deze boom: treurwilg.

Toen klom Judas met zijn touw in een vlier. Ook de tak van de vlier boog door, maar niet helemaal. Hij knapte, Judas viel, maar dood was hij niet. Wel verloor hij zijn oor. Dat had hij bij zijn val langs de bast van de boom geschaafd.

Tenslotte klom Judas in een es, bond het touw weer aan een tak en sprong. Ditmaal brak de tak niet en slaagde zijn poging. Ook nu schaafde hij zijn oor aan de stam. Zo raakte Judas beide oren kwijt.

Sinds die tijd groeit er op de bast van oude vlieren die in de schaduw staan, en op dood essehout, een trilzwam. Hij heeft de naam Auricularia auricula judae gekregen: Judasoor.

Trek de kaart bij de vraag: Wat offer ik op in mijn pogingen iets te bereiken?
Het kan helpen als je eerst bedenkt wat je wilt bereiken.


Gebaseerd op: Natuurverhalen
Bron foto
Tags: herfst, november
Subscribe

 • Onderkant Kerkleraressenjurk

  Onderkant Kerkleraressenjurk, gemaakt voor de Nacht van de Theologie 2011, gemaakt om vrouwelijke theologes letterlijk zichtbaar te maken. De jurk…

 • Prints in spiegelbeeld

  Prints op papier in spiegelbeeld, worden uitgeknipt en later op een lap katoen gedrukt met een hete strijkbout. Dit is Theresia van Lisieux.

 • Hanger Catharina van Siena

  Hanger Catharina van Siena, op het tule, kerkleraressenjurk.

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments