berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De burgers van Calais

Vaak heeft Google een doodle. Een klein tekeningetje in hun logo bij het vak waar je je zoekterm intikt. De Google doodle van vandaag is ‘De denker’, een beeld van de beeldhouwer Rodin, vanwege zijn 172ste geboortedag. Rodin pakt ons met zijn beelden bij de kladden. Op de foto staat het beeld van de burgers van Calais. Deze stad moest zich in 1347 overgeven aan de Engelsen na een lang beleg. De Engelse koning stelde voor dat de bevolking gespaard zou blijven als zes vooraanstaande burgers zich zouden laten doden. Dit het beeld van die burgers, op weg zijn naar het Engelse leger. Je ziet ze gaan, levensecht, met de strop al om hun nek. Wat de burgers doen is een heldendaad. Maar Rodin toont ze niet als helden, met opgeheven hoofd en borst vooruit. Hij toont rauw gevoel.

Een van de mannen man grijpt wanhopig naar zijn hoofd. Een ander is in helemaal in zichzelf verzonken. Een vrouw raakt, bezorgd, een lotgenoot aan.

The.burg.of.calais.london.arp.750pix

Die heftigheid aan gevoelens maakt dit beeld universeel. Het gaat om meer dan deze zes burgers die dit offer brengen. Dit zijn wijzelf, op die momenten in het leven dat we aan het verliezen zijn: iets opgeven, ons werk, of onze gezondheid, of wanneer we rouwen om iemand die we verloren hebben. Toch zijn deze zes mensen helden, al zijn zij niet als helden afgebeeld. Ze hoeven niet heroïsch afgebeeld te zijn, dat zijn ze al. Er is ook een verschil tussen de burgers en wij. Zij brengen een offer. Zij kiezen voor hun dood. Wij kiezen meestal niet voor het lijden dat ons overkomt. Zijn wij dan minder heldhaftig? Nee. Want wij moeten het dragen, zonder dat we ervoor gekozen hebben.

Beeld: De burgers van Calais door Auguste Rodin, in Victoria Tower Gardens, London, England.
Bron foto
Tags: noorderlicht breda
Subscribe

 • Mantra's op het perron

  Lodro, boeddhistische monnik, probeert naar Social Sunday in het Vondelpark te komen, maar heeft pech met de trein.

 • Joods gebedenboek

  David Gaillard bidt uit een Joods gebedenboek. Tijdens Social Sunday, bijeenkomst van relitweeps picknick in het Vondelpark.

 • In het Vondelpark

  Het lopen van de zonnespiraal, de weg naar het middelpunt van kerstmis en je eigen middelpunt. Tijdens de zomerbijeenkomst van Social Sunday in het…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments