berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Sint Maarten

Maarten was een Romeinse soldaat die op een ijskoude dag een arme tegenkwam bij de poort van Amiens. De winter was zo streng dat al veel mensen waren omgekomen. De arme was naakt en hij vroeg voorbijgangers om zich om hem te bekommeren. Maar niemand wilde hem helpen. Maarten had alleen zijn kleed. De rest had hij al weggegeven. Toen pakte hij zijn zwaard, deelde zijn kleed doormidden, en gaf het ene stuk aan de arme.

In de nacht die volgde kreeg Maarten een droom. Hij zag Christus, omringd door engelen. Jezus droeg het kleed dat Maarten aan de bedelaar had gegeven. Christus vroeg Maarten aandachtig naar hem te kijken en het kleed dat hij droeg als het zijne te erkennen. Daarna zei hij: “Maarten, die nog niet gedoopt is, heeft mij met dit kleed bedekt.”

Om het goede werk van Maarten te markeren, was Jezus in het kleed verschenen dat Maarten aan de bedelaar had gegeven. Hij dacht hierbij aan zijn eigen woorden die hij lang geleden had gesproken: “Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.” (Mattheus 25:40). Niet lang na dit visioen heeft Maarten zich, 22 jaar oud, laten dopen.

Trek een kaart bij de vraag: Wat wil ik delen?
Tags: heiligen, herfst, november, sint maarten
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments