berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Schikgodinnen

We hebben ons leven niet helemaal in de hand, misschien zelfs wel helemaal niet. In het najaar, waarin de natuur sterft, worden we daar extra aan herinnerd. Wie of wat ons leven dan wel draagt, meer of minder bepaalt en vorm geeft, daar zijn verschillende visies op. Het lot wordt toegeschreven aan God, the Goddess, het universum, de sterrenhemel waaronder je geboren bent, of aan stom toeval.

In de Romeinse mythologie zijn het schikgodinnen die de draad van ons leven spinnen, meten en afknippen. In de Noorse mythologie wordt onze bestemming verbeeld door Nornen die een kleed weven met ingewikkelde patronen, dat nooit afkomt.

Schud je kaarten. Verdeel je spel in twee helften. Weef als de normen, het kleed van jouw leven ineen, door een vlecht te maken van de kaarten. Schuif steeds twee omgekeerde kaarten in elkaar: de linkerkaart met de onderkant schuin naar rechts, de rechterkaart met de onderkant schuin naar links. Leg de volgende kaarten daar steeds half boven op. Zo ontstaat een lange vlecht van kaarten, de vlecht van je leven. Ga net zo lang met het neerleggen van kaarten tot je het gevoel hebt, bij het ‘nu’ aangekomen te zijn. Zover is het weefwerk van jouw leven gekomen. Draai de laatste kaart die je neergelegd hebt, om. Deze kaart geeft een beeld van jouw situatie op dit moment.

En als je nieuwsgierig bent naar het begin, draai dan ook de eerste kaart van jouw levensvlecht om.

6 van zwaarden Tarot of Jane Austen

De laatste kaart van mijn vlechtwerk is zes van zwaarden uit de Tarot of Jane Austen. Captain Frederick Wentworth uit het boek Persuasion staat op de kade. Hij vertrekt met een hart vol liefdesverdriet om zijn fortuin te gaan maken. En dat lukt.

Een kaart van beweging is dit, in allerlei betekenissen van het woord: een verbreding van de horizon, maar ook letterlijk in beweging komen. In welke zin dan ook, het is een beweging waarmee je uit de problemen in een betere situatie terecht komt.

Dit is het punt waarop ik ben aanbeland: op de kade. Ik monster aan en ben benieuwd, want letterlijk ben ik nu nog immobiel, gevangen op de benedenverdieping van ons huis met mijn gebroken heup.

Inspiratie: As Fate Would Have It
Tags: herfst, november
Subscribe

 • Wat brengt de beoefening van Chöd?

  Chöd is een boeddhistische ceremonie uit Tibet. Ontwikkeld in de elfde eeuw door Machig Labdrön, een yogini en een moeder. In de chöd…

 • De Zwarte Madonna van Breda

  Ieder jaar zetten de culturele instellingen in Breda een nacht hun deuren open en bieden programma’s aan in samenwerking met kunstenaars. Dit…

 • De droom, de jongen, de lucht en de wind

  Als we met de initiatiefgroep van Hartegoed bijeenkomen, dan slaat een van ons de bijbel open, zomaar op een pagina. Ze leest dan waar haar oog op…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments