berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Hoe de spin haar kruis kreeg

De hele maand oktober hing er een dikke kruisspin in een web tegen de buitenkant van het keukenraam. Een paar keer heb ik geprobeerd een gebed te schrijven voor de spin. Ze raakte me, zo stil in haar web. Franciscus was het vast gelukt, maar mij niet. Ze was toch te eng, met haar lange kriebelpoten. Het web heeft de ruitenwassers niet overleefd. En nu mis ik haar. Lees hoe de kruisspin haar kruis kreeg.

spin

Een spin zag een veroordeelde aan een kruis. Soldaten dobbelden om zijn kleed. Vliegen dronken van het bloed dat van de doornenkroon over zijn gezicht liep. De spin zag dat de veroordeelde daaronder leed, en kreeg medelijden. Ze kroop uit haar web, liep over het kruis omhoog, en weefde draad voor draad zorgvuldig een web rond het hoofd van de man. Het web bood bescherming tegen de vliegen en de veroordeelde werd rustiger. Toen de spin terug liep, viel de schaduw van het kruis over haar heen. Teruggekomen in haar web, was dit kruis op haar rug getekend. Toen begreep ze dat zij haar web had geweven voor een bijzondere veroordeelde. Om iedereen blijvend te herinneren aan het mededogen van de spin gaf God aan al haar nakomelingen een kruis op de rug.

Trek een kaart bij de vraag: Hoe betoon ik mededogen?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het verhaal van de spin gaat over het einde van het leven van Jezus, de kaart die ik trek als antwoord op de vraag, gaat over het prille begin. Op bekers 4 uit de Tarot of Saints is de Annunciatie afgebeeld. Dat is de scène in de kunst waar de engel tegen Maria zegt, dat zij een kind zal baren, die de Messias zal zijn.

10 november 2012 002


Op de klassieke tarotkaart bekers 4 uit de Rider Waite Tarot, zit een man tegen een boom, met zijn armen gekruist, en zijn hoofd naar beneden, terwijl hij een beker aangereikt krijgt. Bekers 4 vraagt om in een innerlijke beweging te komen, je te realiseren wat je nu eigenlijk werkelijk wilt.

De boodschap van de engel aan Maria is wel prachtig, maar ook zwaar: ongehuwd zwanger worden, de zoon van God baren. Uiteindelijk zegt Maria ‘ja’, op de boodschap van de engel: “Laat met mij gebeuren wat U mij heeft gezegd”.

Het mededogen dat ik soms kan bieden aan mijzelf, en soms ook aan anderen, is ‘ja’ te zeggen tegen wat het leven biedt. Antwoorden. Uit het diepe protest tegen het leven komen en het lijden wat daarbij hoort. Niet verlamd blijven. Reageren op wat er gebeurt. Dat is het begin van leven.

Bron: Natuurverhalen
Tags: herfst, november
Subscribe

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Grootste schat

  10 augustus is de naamdag St. Laurentius van Rome (258). Ik trek een kaart bij een vraag uit de serie augustus met de heiligen en tarot. Laurentius…

 • Geloof en spiritualiteit in een catacombe en in de huis van het Witte Konijn

  Hoe verrassend is het trekken van kaart altijd weer, en een uitdaging, want vaak lastig te interpreteren en soms pijnlijk. Vandaag ook. Vandaag trok…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments