berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Wensput

En toen kwamen er twee vriendinnen die alle tarotspelen en tarotboeken naar beneden haalden en ‘by the way’, het breken van mijn heup als een teken van boven zagen: een gelegenheid om verder te schrijven aan het boek bijbellezen met tarot. Naast mijn internetpastorbaan was daar nog voldoende tijd voor over vonden zij, nu ik geen boodschappen doe, kook, de afwas in de afwasmachine zet of schoonmaak.

Ik zie het niet als teken van boven, maar afleiding heb ik nodig. En toen we ’s middag de tarotlegging van de wensput gingen doen, was dit mijn wens: boek bijbellezen met tarot.

Inner Child Kaarten, Magiër, Gehangene, Tien van Bekers

De kaart die mijn wens laat zien is Aladin (Magiër), de eerste kaart op de foto. Wanneer Aladin wrijft over zijn lamp verschijnt een geest. Zegt Aladin wat zijn wens is, dan vervult de geest die wens. Met het doen van de wens zegt Aladin: ‘Ik wil’, en ik zeg hem dat na, ik wil aan dat boek werken. Ik ben blij met de boekenkast op de kaart, het gaat ten slotte om een boek. Ook met het raam ben ik blij. Dat geeft me zicht op buiten, verder dan de muren van dit huis, al kom ik niet direct met het buiten in contact.

Was deze kaart in het midden van de put terecht gekomen, dan was mijn wens gemakkelijk en snel te vervullen. Maar dat gebeurde niet. Aladin viel tegen de rand van de put aan. Twee andere kaarten die er vlak bij lagen, dienen als stappen om aan de wens gestalte te geven.

Tien van Harten, de kaart met de zeemeermin, de derde kaart op de foto, is een aansporing tot dankbaarheid en een aanmoediging om van het schrijven te genieten.
Jacob en de Bonestaak (de Gehangene), de kaart in het midden, is het moment in de tijd waarop dit alles kan gebeuren. Die kaart laat een voorwaarde zien. Op afstand van de wereld, kijkend in een ander perspectief, hangend tussen hemel en aarde, moet het gebeuren.

Er is meer uit deze kaarten te halen. De zeemeermin, op de derde kaart, houdt haar hoofd naar beneden, Soms vindt ze het zwaar, al die tien harten te dragen, volmaakt en perfect. Dit is een waarschuwing. Het hoeft niet perfect. Op de kaart van Jacob staat een reus, dreigend kijkt hij naar Jacob, boven een wolk uit. Zoiets dreigends is er ook op de kaart van Aladin te zien: de geest torent hoog boven Aladin uit. De reus en de geest  zijn boemannen, die natuurlijk in mijzelf zitten. Voor boemannen die over mijn schouder meekijken en alle creativiteit tegenhouden, moet ik uitkijken. Ik kan mijn blik beter gericht houden op de harp op de kaart van Jacob en de Bonestaak. Hij is bijna helemaal te zien, op de grond, tegen de witte rand. De harp is een stuk van mijn ziel, die teruggewonnen gaat worden met het schrijven van dit boek. Maar rust voor de heup staat voorop de komende maanden.
Tags: gehangene, heup, inner child kaarten, magiër, tarot en bijbel, tien van bekers
Subscribe

 • Sint Jan en de tweede helft van het jaar

  Jezus en Johannes de Doper delen het jaar. De geboorte van Johannes de Doper wordt op 24 juni gevierd en die van Jezus een half jaar later op 24…

 • Winterzonnewende

  Gisteren was de winterzonnewende. Dat is de donkerste dag van het jaar en daarmee de belofte dat binnenkort de dagen zullen lengen. Vanaf nu gaat het…

 • Amaterasu

  Morgen is het winterzonnewende. De zon staat dan het verst van de aarde. In veel landen wordt de zon in deze dagen aangemoedigd om weer terug te…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments