berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Breekbare rib - Hildegard van Bingen

Wat zwakte en kwetsbaarheid ons brengen. Een tarotlegging aan de hand van een citaat uit het werk van de mystica Hildegard van Bingen (1098 – 1179).

Kwetsbaar, zwak of somber zijn we liever niet. Het is fijner om sterk te zijn, vitaal en levenslustig. Voor Hildegard van Bingen is dat ook zo. En toch, zonder zwakheid kan ze niet leven. Door haar zwakke lichaam trekt een ademstroom, zacht en geheimzinnig. En zo ziet ze het vuur van het leven bewegen, ongrijpbaar, niet te blussen.

"Zie mij, een mens die niet blaakt van de levenslust
waarvan sterke leeuwen blijk geven.
Ik werd ook niet onderricht in wat zij uitbliezen,
maar, zwak gebleven als een breekbare rib,
doordrongen van een geheimzinnige adem,
zag ik dat ongrijpbare, onblusbare lichtende vuur,
dat geheel levendig het gehele leven was."
Scivia, 1.1 vrij vertaald door Tony Lindijer

De kaarten
Kaart 1. Wat zijn de sterke leeuwen in mijn leven?
Kaart 2. Wat willen deze sterke leeuwen (kaart 1) mij graag leren, maar neem ik niet op?
Kaart 3. Hoe ben ik zwak als een breekbare rib?
Kaart 4. Welke geheimzinnige adem doordringt mij?
Kaart 5. Welk ongrijpbaar, onblusbaar, lichtend vuur, dat het gehele leven is, zie ik daardoor (kaart 4)?

En dan nu mijn eigen antwoorden.

Kaart 3. Hoe ben ik zwak als een breekbare rib?

Gehangene Tarot of Saints


Kaart 3 is de belangrijkste, daar begin ik mee. Hangend in de lucht als St. Blandina, is de conditie waarin een geheimzinnige adem mij kan doordringen. Ik herken dat, want ik heb mijn heup gebroken. Ik kan er niet op staan. Mijn hele wereld op z’n kop. Shommelend tussen hemel en aarde hang ik, gebonden en aan huis gekluisterd. Op die manier ben ik zwak als een breekbare rib.

Kaart 1. Wat zijn de sterke leeuwen in mijn leven?

Tarot of Saints, 9 van de zwaarden, 10 van de zwaarden


Nu dan de eerste kaart. Dit is de kaart die de ‘sterke leeuwen’ in mijn leven laten zien, die mij iets onderwijzen wat mij niet bevalt. Voor Hildegard waren het kerkleraren wiens leer zij niet zag zitten. Die 'sterke leeuwen' kunnen van buiten komen, maar het kunnen ook onze eigen overtuigingen zijn. Op deze kaart, 8 van de zwaarden, zit een heilige die geketend is. Iets wil mij geketend houden. Waaraan, dat laat de tweede kaart zien.  

Kaart 2. Wat willen deze sterke leeuwen (kaart 1) mij graag leren, maar neem ik niet op?

De heilige is gekluisterd aan de vraag naar de reden waarom mij dit ongeluk van vallen en heup breken nu toch overkomen is. De vraag naar dit waarom wordt gesteld door lieve, wat naievë engeltjes op 10 van zwaarden, die een banier met de 5 kruiswonden van Christus ophouden. Als de vraag naar dit waarom van het lijden beantwoord is, dan is het te voorkomen, of had het voorkomen kunnen worden. En dat geeft controle over het leven.

Kaart 4. Welke geheimzinnige adem doordringt mij?

10 van munten, 4 van zwaarden

De geheimzinnige adem die mij doordringt als ik gebonden ben en tussen hemel en aarde zweef als Sint Blandina is verbeeld door 10 verschillende, geordende munten. Ik ontvang van de mensen dichtbij en iets verder weg veel hartelijkheid, zorg, zorgvuldige diagnoses, hulp en steun. Dat zijn die 10 munten. Het is enerzijds de orde van de samenleving waardoor ik dit ontvang en ook omdat mensen aardig zijn voor elkaar. De adem die mij doordringt is het geheim van de kracht van de gemeenschap.

Kaart 5. Welk ongrijpbaar, onblusbaar, lichtend vuur, dat het gehele leven is, zie ik door die adem die mij doordringt (kaart 4)?

Het onblusbare levendige vuur dat leven is, heeft vele gestalten. Ook paradoxale. Het levendige van het leven wordt hier niet verbeeld door een stavenkaart vol vuur, maar door grijze, prikkelloze stenen op 4 van de zwaarden. Er wordt mij veel uit handen genomen zodat er weinig afleiding is en kans op vallen. Maar er staat meer op de kaart dat paradoxaal is. Bij onblusbaar leven denk je niet aan dood. Toch hoort de dood bij het leven. De monnik kijkt naar een momento mori. Die herinnert ons eraan dat wij eindig, breekbaar en sterfelijk zijn, en dus vallen.
Tags: gehangene, heup, negen van zwaarden, st. hildegard van bingen, tarot of saints, tien van pentakels, tien van zwaarden, vier van zwaarden
Subscribe

 • Surrender

  Originally posted by ladyofthemoor at Surrender For the course on Psalm 119 and the tarot (second row of seven cards and seven…

 • Psalm 119, Strength

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Strength For the spread for Strength (related to the Hebrew letter Kaph,and the…

 • Psalm 119, Justice

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Justice Today I practiced the spread about Justice that is to be used in the first…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments