berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Het verpleeghuis en de mantel van Maria

Al negen jaar kampeert mijn moeder op een camping vlak bij Heerenveen, waar ik woon. Ze begon er mee toen ze 75 was en nu is ze 84. Tot deze zomer ging het goed.

Maar dit jaar is ze gevallen met haar fiets, toen ze op het laatste moment terugschrok bij het oversteken van een drukke weg.

Ze had niks gebroken. Toch kreeg ze pijn. Veel pijn. Lopen ging eigenlijk niet meer. En zo zit ze sinds donderdag niet meer op de camping, waar ze uitkeek over wijde luchten, maar in een verzorgingshuis in Heerenveen.

Er is een beeld van Maria waar ik veel aan gedacht heb deze laatste dagen. Daarop draagt Maria een wijde mantel. Onder die mantel staan allemaal mensen.

Voor ouders die ziek worden of opgenomen moeten worden in een verpleeghuis, is dat ingrijpend. Maar voor de kinderen is dat ook. De rollen worden definitief omgedraaid. De kinderen zorgen voor de ouders. Het geeft een gevoel van ontheemd te zijn, voor allebei, voor de ouders en kinderen.

Maria met haar mantel troost. Ze slaat haar mantel om ouders heen, maar ook om de kinderen. Ook zij kunnen bij haar schuilen. Ouders en kinderen, beschut door de mantel van Maria.

Parma Baptistery-002

Afbeelding: Americo Mazzotta, Madonna della Misericordia del Battistero di Parma
Voor Noorderlicht Breda
Tags: berthe van soest, maria, noorderlicht breda
Subscribe

 • Litanie van heiligen

  Vandaag was het Hoogfeest van Allerheiligen. Eric van den Berg nodigde twitteraars uit om te tweeten naar hun favoriete heilige in de vorm van een…

 • Tijdlijn

  Mijn Twitter ‘timeline’ veranderde helemaal op 25 januari. Geen tweets meer over lekkere kopjes koffie of fijne vergaderingen. Alleen nog…

 • Twidden: #weekvangebed op Twitter

  Op zaterdagavond 22 januari kwamen twitteraars een half uur lang bij elkaar om te bidden, op initiatief van Eric van de Berg (twitternaam:…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments