berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Het verpleeghuis en de mantel van Maria

Al negen jaar kampeert mijn moeder op een camping vlak bij Heerenveen, waar ik woon. Ze begon er mee toen ze 75 was en nu is ze 84. Tot deze zomer ging het goed.

Maar dit jaar is ze gevallen met haar fiets, toen ze op het laatste moment terugschrok bij het oversteken van een drukke weg.

Ze had niks gebroken. Toch kreeg ze pijn. Veel pijn. Lopen ging eigenlijk niet meer. En zo zit ze sinds donderdag niet meer op de camping, waar ze uitkeek over wijde luchten, maar in een verzorgingshuis in Heerenveen.

Er is een beeld van Maria waar ik veel aan gedacht heb deze laatste dagen. Daarop draagt Maria een wijde mantel. Onder die mantel staan allemaal mensen.

Voor ouders die ziek worden of opgenomen moeten worden in een verpleeghuis, is dat ingrijpend. Maar voor de kinderen is dat ook. De rollen worden definitief omgedraaid. De kinderen zorgen voor de ouders. Het geeft een gevoel van ontheemd te zijn, voor allebei, voor de ouders en kinderen.

Maria met haar mantel troost. Ze slaat haar mantel om ouders heen, maar ook om de kinderen. Ook zij kunnen bij haar schuilen. Ouders en kinderen, beschut door de mantel van Maria.

Parma Baptistery-002

Afbeelding: Americo Mazzotta, Madonna della Misericordia del Battistero di Parma
Voor Noorderlicht Breda
Tags: berthe van soest, maria, noorderlicht breda
Subscribe

 • Gewikkeld in linnen

  Dit is de laatste dag van deze veertig dagen. Jezus is gestorven en ligt in een graf. Morgen is het Pasen, feest van nieuw leven. Ze wikkelden…

 • Voor wie

  Ik wil mijn leven voor u geven!’ zei Petrus. 38 Maar Jezus zei: ‘Jij je leven voor mij geven? Waarachtig, ik verzeker je: nog voor de…

 • Voeten wassen

  Hij (Jezus) legde zijn bovenkleed af, sloeg een linnen doek om en goot water in een waskom. Hij begon de voeten van zijn leerlingen te wassen en…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments