berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Stilte van het hart

De vrouw op dit schilderij van Rembrandt heeft een roze aster in haar hand, symbool van liefde, haar blik is daar niet op gericht. Ze is in stilte verzonnken, haar blik is diep en stil naar binnen. 

              

Mijn vraag voor een tarotkaart is: Wat ontmoet ik als ik naar de stilte in mijn hart kijk?

De kaart die ik trek is Tien van de Zwaarden uit de Whimsical Tarot, een spel geïnspireerd door sprookjes, kinderverhalen en nursery rhymes. Humty Dumty staat op de kaart, uit een kinderversje over een ei dat op een muur zit, valt, breekt en niet meer te maken is. 

Humpty Dumpty sat on a wall,
Humpty Dumpty had a great fall.
All the king's horses,
And all the king's men,
Couldn't put Humpty together again.

Er zit een melodramatische kant aan de tarotkaart tien van de zwaarden. In de Rider Waite versie ligt een man doorstoken met tien zwaarden op het strand. Het is duidelijk: erger kan het niet. Maar het heeft ook iets van: “Is het nou werkelijk zo erg?” 

          

Het plaatje van het grote, witte, onhandige ei op de tien van zwaarden uit de Whimsical doet mij glimachen, Typisch zoals ik wel eens zijn kan, denk ik allerlei onheil te ontmoeten als ik naar de stilte van mijn hart ga, en trek dan natuurlijk een kaart die dat op een grappige, overdreven, melodramatische manier laat zien.

               

Wat zou de vrouw op het schilderij van Rembrandt ontmoeten in de stilte van haar hart? Nieuwe liefdes of verloren liefdes? Drama of melodrama? We weten het niet, we zien haar alleen maar kijken.

Geïnspireerd door: Sister Wendy's Book of Meditations
Tags: rws, tien van zwaarden, whimsical tarot
Subscribe

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Grootste schat

  10 augustus is de naamdag St. Laurentius van Rome (258). Ik trek een kaart bij een vraag uit de serie augustus met de heiligen en tarot. Laurentius…

 • Geloof en spiritualiteit in een catacombe en in de huis van het Witte Konijn

  Hoe verrassend is het trekken van kaart altijd weer, en een uitdaging, want vaak lastig te interpreteren en soms pijnlijk. Vandaag ook. Vandaag trok…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments