berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Stilte van het hart

De vrouw op dit schilderij van Rembrandt heeft een roze aster in haar hand, symbool van liefde, haar blik is daar niet op gericht. Ze is in stilte verzonnken, haar blik is diep en stil naar binnen. 

              

Mijn vraag voor een tarotkaart is: Wat ontmoet ik als ik naar de stilte in mijn hart kijk?

De kaart die ik trek is Tien van de Zwaarden uit de Whimsical Tarot, een spel geïnspireerd door sprookjes, kinderverhalen en nursery rhymes. Humty Dumty staat op de kaart, uit een kinderversje over een ei dat op een muur zit, valt, breekt en niet meer te maken is. 

Humpty Dumpty sat on a wall,
Humpty Dumpty had a great fall.
All the king's horses,
And all the king's men,
Couldn't put Humpty together again.

Er zit een melodramatische kant aan de tarotkaart tien van de zwaarden. In de Rider Waite versie ligt een man doorstoken met tien zwaarden op het strand. Het is duidelijk: erger kan het niet. Maar het heeft ook iets van: “Is het nou werkelijk zo erg?” 

          

Het plaatje van het grote, witte, onhandige ei op de tien van zwaarden uit de Whimsical doet mij glimachen, Typisch zoals ik wel eens zijn kan, denk ik allerlei onheil te ontmoeten als ik naar de stilte van mijn hart ga, en trek dan natuurlijk een kaart die dat op een grappige, overdreven, melodramatische manier laat zien.

               

Wat zou de vrouw op het schilderij van Rembrandt ontmoeten in de stilte van haar hart? Nieuwe liefdes of verloren liefdes? Drama of melodrama? We weten het niet, we zien haar alleen maar kijken.

Geïnspireerd door: Sister Wendy's Book of Meditations
Tags: rws, tien van zwaarden, whimsical tarot
Subscribe

 • De scheuren en spleten van Franciscus

  “Enkele dagen later zat Franciscus naast zijn cel en aanschouwde aandachtig de natuur van de berg, zich sterk verwonderend over de enorme…

 • Litany for Almost Extinct Animals

  Prayer at the very first festival of Extinction Rebellion, January 26, 2020 in Ot301, Amsterdam, during the bushfires in Australia. We have gathered…

 • Wat brengt de beoefening van Chöd?

  Chöd is een boeddhistische ceremonie uit Tibet. Ontwikkeld in de elfde eeuw door Machig Labdrön, een yogini en een moeder. In de chöd…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments