berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Thee als brood uit de hemel

Op 1 juli ben ik begonnen bij Noorderlicht Breda als pastor op het internet, samen met Joost de Bruijn. Het is onze taak om inspirerende inhoud te schrijven voor de website van het Noorderlicht en op sociale media aanwezig te zijn als pastor. Ook houden we vieringen in Breda met nieuwe rituelen, en kijken we wat er nog meer op ons pad komt. Heel leuk werk!

Voordat ik bij NoorderlichtBreda was, gaf ik thuis op mijn werkkamer tarotcursussen. Ik leerde mensen werken met de tarot als instrument van bezinning, stil te staan in de hectiek van onze levens. Bij die cursussen hoorde thee. Midden op tafel stond een theedoos. Als die leeg was vulde ik hem aan met een voorraad die ik een kast bewaarde.

Op dit moment woon ik nog in Heerenveen, over anderhalve maand gaan we verhuizen naar Hoofddorp, waar mijn echtgenoot Coen Wessel een baan als predikant heeft. Bij verhuizen en een nieuwe baan ga je opruimen: schiften tussen wat je nodig hebt en wat een andere bestemming moet krijgen. Daar hoort ook de thee voor de cursussen bij. De voorraad thee uit de kast halen is een hele stap. Thee is verbonden aan de gezelligheid van de groepen die ik les gaf.

Op de avond voor mijn eerste werkdag in Breda heb ik mijn voorraad thee in een rugzakje gedaan en bij de voordeur klaargezet om mee te nemen. Het kon daar allicht in een keukenkastje staan. In de trein naar Breda ontdekte ik dat ik de thee vergeten was. Ik vond dat jammer.

Als het volk Israël door de woestijn trekt op zoek naar een nieuw land, dan is er geen voedsel te vinden. God geeft hen dan manna. Iedere ochtend valt het uit de hemel en het smaakt als honingkoek.

Het manna kon niet bewaard worden. De mensen die dat wel deden, ontdekten dat het de volgende dag vol wormen zat.

Ik was mijn thee vergeten en ik vond het jammer. Maar eigenlijk geeft het niet. Iedere ochtend valt er opnieuw manna uit de hemel. Ook voor ons.

En wat vinden jullie van deze theepot?

theepot Even bijkletsen Blond Amsterdam
Tags: berthe van soest, noorderlicht breda
Subscribe

 • De corona demonstratie

  In Hilversum kwamen coen_wessel en ik na een boswandeling een stoet van zo’n zestig mensen tegen die aan het demonstreren waren.…

 • Toch maar vaccineren?

  Wist ik misschien betrouwbare informatie te vinden over vaccins? Het was bedoeld voor iemand die tegenwicht zocht voor berichten waarin stond dat…

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments