berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Om niet te vergeten

Gisteren heb alle Clara boeken naar beneden heb gebracht, maar er vanochtend weer een heleboel naar boven gesleept. Nu wil ik toch echt met de voorbereiding van de Adventscursus over Clara van Assisi stoppen. Ik weet dat ik alles weer ga vergeten, alles wat ik niet ergens in de lopende tekst of in een noot heb opgeschreven, daarom blijf ik eraan prutsen: dat Frederick II een echt leuke en verlichte keizer is, dat er hele staten waren (Lombardije) die onder de invloedssfeer van de paus stonden en dat paus Gregorius IX het Privilege van Armoede zo geformuleerd had, dat de zusters later altijd nog zouden kunnen kiezen voor bezit. Nu ja het staat nu allemaal hier en het zijn eigenlijk zaken die helemaal niet van belang zijn voor de deelnemers aan de Adventscursus.

Ik trek tot slot, vetgedrukt tot slot, een kaart met de vraag: Wat heb ik geleerd van Clara? Mijn kaart komt uit de Tarot of Saints (om toch nog een beetje in de sfeer te blijven). Vier van munten (pentakels) is de tarotkaart die op tafel komt. 

          

Deze kaart gaat allereerst over bezit, je zeker voelen bij bezit en het vasthouden van bezit. Ook over eigenwaarde gaat de kaart, in een doorgevoerde vorm over egoisme en teveel op jezelf gericht zijn. 

            

Het was Clara’s verlangen de arme Christus te volgen: te leven van aalmoezen en zonder bezit, te delen van wat ze had met de armen, ja zelfs het liefst zichzelf uit te delen zoals Christus deed en wat uitgebeeld wordt in het brood en de wijn van de eucharistie. Het is precies het tegengestelde van wat deze kaart laat zien. 

De afbeelding op vier van pentakels uit de Tarot of Saints toont het verraad van Jezus door Judas. Hij kust Jezus en verraadt Jezus daarmee. Judas kreeg geld voor zijn verraad: 30 zilverlingen. Iets over verraad en geld heeft Clara mij te zeggen in het verlengde van de traditionele betekenis van deze kaart. In één van haar brieven aan Agnes van Praag schrijft Clara: “Blijf trouw aan je roeping”. (Zucht...het boek waar de brief in staat, heb ik een uur geleden net weer naar beneden gebracht.) Blijf trouw aan jezelf, zegt ze daarmee, aan wat je ziet als opdracht of als je bestemming, aan dat waaraan je ooit hebt besloten je leven te wijden. Dat is best moeilijk te achterhalen, maar het zegt me toch iets.

Clara leert me te kijken naar mijn beweegredenen om te doen wat ik doe. Natuurlijk, veel dingen moeten: boodschappen, koken, en afwassen, het is allemaal noodzaak. Toch is er de vraag naar mijn motieven op de onderdelen in mijn leven waar ik wel een keuze in heb. Waar is mijn werk voor? Alleen voor geld? Als ik me alleen daarop focus en het nergens anders voor doe, verraad ik daarmee misschien wel wie ik ben? “Niet doen!”, zegt Clara, “Blijf bij je roeping en verkwansel hem niet!”
Tags: clara van assisi, tarot of saints, vier van pentakels
Subscribe

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Grootste schat

  10 augustus is de naamdag St. Laurentius van Rome (258). Ik trek een kaart bij een vraag uit de serie augustus met de heiligen en tarot. Laurentius…

 • Geloof en spiritualiteit in een catacombe en in de huis van het Witte Konijn

  Hoe verrassend is het trekken van kaart altijd weer, en een uitdaging, want vaak lastig te interpreteren en soms pijnlijk. Vandaag ook. Vandaag trok…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments