berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

A happy card

Met de loep kijk ik naar de kaart die ik getrokken heb, of de vrouw die er op afgebeeld is echt wel zo ongelukkig is als ik denk. In de tarottraditie is dit een ‘happy’ kaart, één van geluk, vrolijkheid en harmonie, niet één van de schrik die ik lees in de houding van de vrouw. Alsof ze terugdeinst voor wat ze ziet.

        
         

De kaart kwam op tafel als antwoord op de vraag: “Waar heb ik meer van nodig?”. Die vraag is geïnspireerd door een bijbelverhaal waarin Jezus brood en vis vermenigvuldigt, zodat er voldoende te eten is. 

Ook als ik met een loep kijk, blijft de vrouw er geschrokken uitzien. Deze kaart, de tien van bekers, gaat niet alleen over het geluk van een individu of gezin, maar ook over geluk van een gemeenschap: in de straat, dorp, stad, land waar je woont of zelfs in de hele wereld. Dat past goed bij het verhaal over de broodvermenigvuldiging, waarin uiteindelijk meer dan genoeg is voor een heleboel mensen. De vrouw schrikt. We zien een heleboel verdriet en ongeluk gebeuren in de wereld en maken dat ook zelf mee. Geen wonder dat de vrouw op de kaart terugdeinst.

Van geluk, vrolijkheid en harmonie hebben we heel veel nodig.
Tags: russian tarot of st. petersburg, tien van bekers
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments