Voor de spiraal heb ik 50 meter touw nodig. Ik heb wel touw, maar dat krijgt kronkels en knopen als je het neerlegt. En die moet je dan eerst uit de knoop halen en het weer opnieuw proberen. Ik zie mijzelf staan klunzen tijdens de workshop. Daar word ik nu al zenuwachtig van.
Ik wil ander touw, maar weet niet welk touw geschikt is. Daarom bel ik Johannes Annema, eigenaar van de webshop Alletouw.nl. Het gesprek is een verrassing. Voor mij is touw een gebruiksvoorwerp, niet meer dan dat, maar dat is heel anders voor Johannes. Johannes houdt van touw, dat hoor je aan manier waarop hij erover spreekt. Hij legt uit hoe touw zich gedraagt: dat het kan kinken en zich ontspannen. Prachtig vind ik dat: 'touw dat zich ontspant'. En of ik wel zeker weet dat het niet goed gaat komen met het touw dat ik al heb, vraagt hij. Ik moet een foto sturen.
Als Johannes het touw gezien heeft en ik zijn vraag bevestigend beantwoord heb dat het stugger is geworden nadat ik het heb gebruikt, weet hij de waarschijnlijke oorzaak. Het gaat knopen en kronkelen, omdat ik een koord van nylon (= polyamide) heb gebruikt. Dat wordt harder en stugger als het vochtig is geweest en dat kan al door dauw op het gras of bij hoge luchtvochtigheid (mist). De eerste keer dat ik de spiraal legde was buiten op gras. Het was heiig en het gras een beetje nat. Mijn touw is vochtig geworden. Ik heb touw nodig dat soepel blijft onder alle weersomstandigheden.
En zo komt het dat wij de spiraal naar de winterzonnewende en de geboorte van Christus gaan lopen langs een 3 strengs geslagen ankertouw van polyester, met een breeksterkte van 710 kg. En bij het neerleggen zal ik het touw met liefde door mijn handen laten gaan.