berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Bloed op de pij van Franciscus

Ik maak bloed op een bruin lapje katoen. Dat lapje moet een stukje van de armoedige pij van Franciscus voorstellen. Het is voorbereiding voor een cursus. Cursisten gaan zo’n lapje maken tijdens een cursus tarot in de veertigdagentijd die over Franciscus gaat. De cursus is in La Verna, een franciscaans klooster in Amsterdam dat ook een cursuscentrum heeft. De deelnemers nemen het lapje mee naar huis en leggen daar iedere dag de tarotkaart op die ze trekken. Over het verven van het bruine lapje had ik advies gekregen op Facebook en Twitter. Dat ik er ook iets op wilde hebben wat op bloed leek, heb ik niet durven zeggen. Ik vind dat nog al wat. Bloed.

De belangrijkste gebeurtenis in het leven van Franciscus is dat de kruiswonden van Jezus in zijn lichaam verschenen. Op bijna alle afbeeldingen van Franciscus zie je die wonden in zijn handen en voeten.

Franciscus verborg de wonden. Bijna niemand heeft ze gezien. Maar op zijn onderkleed zaten bloedvlekken. Ik overweeg hibiscus te gebruiken om de bloedvlekken te maken, maar ik heb nog zakjes kruidenthee: Black Cherry Berry van Celestial Seasoning. Ik maak een zakje open en smeer wat op het natte bruine lapje. En dan gebeurt het. Franciscus wilde het bittere zoet maken. Hij kuste een melaatse, verdroeg geduldig pijn en afwijzing. Als ik de thee op het natte lapje wrijf gaat het heel lekker ruiken.

Voorzichtig leg ik de opdracht uit op de cursusmiddag, van het bloed op het lapje. En met grote verlegenheid. Omgaan met lijden is het moeilijkste in een mensenleven. Onder grote grote hilariteit komen in de keuken de bloedvlekken op de pij.

     

En als ik alles gehad heb, praat ik na afloop van de cursusmiddag na met Rob, coördinator van het cursuscentrum en broeder in het klooster: “En toen maakten we kruiswonden in de keuken”, vertel ik vrolijk. En ik maak toch nog iemand aan het schrikken. Ik zie zijn gezicht: “Wat hebben jullie gedaan?” Die schrik bleek te zijn omdat je niet zomaar met cursisten in de keuken mag komen. 
Tags: cursus, franciscus van assisi, franciscus van assisi in de veertigdagen, la verna, veertigdagentijd
Subscribe

 • Dank, kamer

  Op de laatste dag in mijn werkkamer, waar ik twee jaar lang de vervolgcursus tarot schreef en later tarotcursussen gaf. Dank, kamer!

 • Surrender

  Originally posted by ladyofthemoor at Surrender For the course on Psalm 119 and the tarot (second row of seven cards and seven…

 • Psalm 119, Strength

  Originally posted by ladyofthemoor at Psalm 119, Strength For the spread for Strength (related to the Hebrew letter Kaph,and the…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments