berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Feestdag van St. Barbara

Het is de feestdag van St. Barbara. Toen ze in de huwbare leeftijd kwam werd zij door haar vader in een toren opgesloten om te voorkomen dat 
er jonge mannen bij haar konden komen. Barbara bekeerde zich tot christen en maakte, toen haar vader op reis was, drie ramen in haar toren. Die symboliseerden God, Jezus en de Heilige Geest. Dit wekte de woede van haar vader en hij zorgde ervoor dat ze ter dood gebracht werd.

In sommige streken werd Barbara niet in een toren, maar in een kelder opgesloten. Daarom was het in die streken de gewoonte een kersenbloesemtak in huis te zetten, alsof het huis een kelder was waarin de takken koel bewaard werden. Wanneer de takken met Kerstmis in bloei stonden, dan zou het komende jaar voorspoed brengen. Mijn vraag om een kaart bij te trekken luidt: op welke voorspoed hoop ik?

Op de kaart die ik trek, zit een oude man. Hij houdt een boek vast. Op de trap liggen ook boeken. De man is een leraar. Hij is gekleed in roze en hier en daar staat een vriendelijk olielampje. De grote vrijheid van de man valt mij op. Er is niets wat de oude man weerhoudt te spreken. Hij is niet, zoals Barbara, opgesloten in een toren. Innerlijke vrijheid om mij uit te spreken. Dat is de voorspoed waarop ik hoop.
Tags: advent, heiligen, hogepriester, pearls of wisdom tarot
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments