berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Rosh Chodesh

Het is Rosh Chodesh vandaag, het Joodse feest van de nieuwe maan. De maan aan de hemel vernieuwt zich iedere maand. Dit herinnert ons eraan dat ook wij ons kunnen vernieuwen.

Iedere maand trek ik een kaart met de vraag wat ik die maand vernieuwen kan. Deze maand doe ik dat hier. De kaart die trek is Tien van theekopjes (Tien van Bekers) uit de Tarot van Jane Austen. Te zien zijn de Darcys (Fitzwilliam en Elizabeth) en de Bingleys (Charles en Jane) uit Pride en Prejudice op het moment dat ze net getrouwd zijn. Tien van Kelken is een kaart van grote blijdschap, en van harmonie en geluk in relaties. 

De tarotkaart beeldt de paren uit aan het eind van het boek. Voordat ze hier stonden moesten obstakels en misverstanden tussen hen overwonnen worden. 


              

Het nummer van de kaart is 10, het getal van afronding en een nieuwe begin. Het jaar is afgerond. Mijn brugklasdochter krijgt volgende week vakantie. Er zit voor ons een jaar van brugklas op, als brugklasouders en als kind. Het was nog ingrijpender dan we hadden gedacht. Het gaat goed, met haar en met ons. Het zien van deze kaart op dit moment, maakt me hiervan bewust. 

Voor me de ligt de zomer, tijd om te werken aan het volgende seizoen, eindelijk te beginnen aan de voorbereiding van mijn cursus over Clara van Assisi, een nieuw begin. Tijd voor vakantie en mooi weer.

De uitdaging in de Joodse maand Tammuz is: ‘heelwording door te zien’. De heelwording ligt in het zien van de dingen zoals de dingen echt zijn, zonder de bril van illusie, van angst, van onachtzaamheid of negatief denken. Heelwording gaat door ‘test en trial’. Als ik naar deze kaart kijk en het thema van de maand Tammuz erbij neem, dan is helder zijn voor mij belangrijk deze maand, dat ik misverstanden uitpraat en obstakels tussen ons drieeën aan de orde stel, als ik die gewaar wordt.
Tags: rosh chodesh
Subscribe

 • De drang tot omhelzen

  Er stond zaterdag 6 februari een opiniestuk in Trouw van Ferdinand Borger, predikant in de Protestantse Kerk: “ De drang tot omhelzen…

 • De scheuren en spleten van Franciscus

  “Enkele dagen later zat Franciscus naast zijn cel en aanschouwde aandachtig de natuur van de berg, zich sterk verwonderend over de enorme…

 • Twee altaren

  Dit jaar kwam er een visienota uit van de Protestantse Kerk: Van U is de toekomst met in grote lijnen het beleid voor de komende jaren. In de…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments