berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Franciscus neemt afscheid van de berg La Verna

Een vraag voor een tarotkaart bij het leven van Franciscus.

Tegen het einde van zijn leven neemt Franciscus afscheid van de berg La Verna, waar hij lange tijd heeft doorgebracht.

“‘Blijf in de vrede,’ zei hij, ‘allerdierbaarste zonen, God zegene jullie, allerdierbaarste zonen, vaarwel; ik ga weg van jullie met mijn lichaam, maar ik laat jullie mijn hart. Ik ga weg met broeder Lammetje Gods, en ga naar de heilige Maria van de Engelen; hier zal ik niet meer terugkomen. Ik neem afscheid, vaarwel, vaarwel, vaarwel, allemaal. Vaarwel, berg der Engelen. Vaarwel lieve broeder Valk, ik bedank je voor de liefde die je mij betoond hebt, vaarwel! Vaarwel Sasso Spico, vaarwel, rots, die mij in je ingewanden opgenomen hebt, terwijl de duivel, door jou voor gek gezet, achterbleef, we zullen elkaar niet meer zien! Vaarwel heilige Maria van de Engelen, ik beveel u deze, mijn zonen aan, Moeder van het eeuwige Woord!’”

Vraag om een kaart bij trekken: Wie of wat wil ik bedanken als mijn einde aan gaat breken, en waarvoor? De kaart die ik getrokken heb is Koning van Bekers uit de Tarot of Prague.

Vaarwel lieve Coen voor de liefde die je mij hebt gegeven. Vaarwel lieve dochter Lauren, dat je mijn dochter bent. Vaarwel alle huizen waarin ik heb gewoond, dat jullie mij behoed hebben voor storm en regen. Vaarwel mooie meren en herfstbomen. Vaarwel mensen die met mij mee zijn gegaan en zo goed voor mij waren. Dank voor het leven, behouden in de beker.

Fragment uit: G.P. Freeman en H. Loeffen (red.), Het was een min mannetje om te zien. Franciscus en zijn broeders in verspreide geschriften uit de dertiende eeuw, Gottmer, 1989, no.51, p.103
Tags: franciscus van assisi, koning van bekers, tarot of prague, veertigdagentijd
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments