hart

Lijdensaltaartje

Een mini altaartje voor de lijdenstijd op mijn werkkamer waar ik tarotles geef.  

        

Op de voorgrond een boek met harten. Vroeger werden ze het ‘Heilig Hart van Maria’ genoemd. Als Jezus nog een baby is voorspelt een oude priester aan Maria dat zij doorstoken zal worden als door een zwaard. Dat is om wat haar zoon zal doen en om wat hem zal overkomen. Daarom zijn er vaak zwaarden gestoken in deze harten.

De heilige harten zijn moederharten die lijden onder het verdriet van hun kinderen. En omdat Maria in de hemel is strekt haar lijden zich uit tot de pijn van alle mensenkinderen. Het verdriet van Maria op de heilige harten is eeuwig. Het wordt omkranst door goud of wordt vastgehouden door rozen.

Op de achtergrond staat een tarotkaart met een doorstoken hart. Sober rood en grijs. Net als het heilig hart van Maria is het thema van de tarotkaart lijden: pijn en verdriet. Toch is er een verschil. Uit de grijze wolken op de kaart stroomt regen. Dat maakt de kaart anders dan de heilige harten van Maria. Regen wast schoon, lucht op, brengt vruchtbaarheid,einde aan verdriet. Op dit altaartje brengen de heilige harten van Maria ons diepe verdriet in beeld en de tarotkaart de weg naar Pasen.