berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Franciscus spreekt met de melaatse

Een vraag voor een tarotkaart geïnspireerd door het leven van Franciscus, gedurende de dagen van de lijdenstijd

De broeders van de orde der minderbroeders van Franciscus verzorgen melaatsen. Eén van hen vloekt, tiert en scheldt zo erg, dat de broeders hem aan zijn lot willen overlaten. Ze proberen geduldig te zijn, maar ze houden het niet uit. Ze melden Franciscus dat ze de verzorging willen stoppen. Franciscus gaat dan zelf naar de melaatse toe. Hij raadt de zieke aan zijn lijden geduldig te dragen. Hij zegt hem dat ziektes van grote waarde zijn omdat ze door God worden gegeven, tot heil van de ziel.

De zieke vroeg: “‘Maar hoe kan ik geduldig de aanhoudende pijn verdragen die me dag en nacht kwelt? En het is niet alleen mijn ziekte die mij tergt, maar ik ben nog slechter af door de broeders door wie jij me laat verplegen en die dat niet doen zoals ze zouden moeten’.”

De vraag waar ik de kaart bij trek is: Wat kan ik het beste geduldig verdragen?

Mijn hemel, de kaart die op tafel komt lijkt wel gekozen, in plaats van getrokken. De leeuw op de afbeelding beeldt frustratie, boosheid en ongeduld uit. Precies waar het om gaat. Wat ik het beste geduldig verdragen kan, zit van binnen. Dat zijn zielenroerselen, reacties op wat ik meemaak. Die zielenroerselen verteren mij en kan ik maar beter geduldig verdragen, dat is beter voor mijn ziel. Pittige vrouw op de kaart.

Getrokken kaart: Strength uit de Tarot of Prague
Fragment: De Fioretti, verhalen over Sint-Franciscus, no. XXV, Gottmer 2006 (1999).
Tags: franciscus van assisi, kracht, tarot of prague, veertigdagentijd
Subscribe

 • Onderkant Kerkleraressenjurk

  Onderkant Kerkleraressenjurk, gemaakt voor de Nacht van de Theologie 2011, gemaakt om vrouwelijke theologes letterlijk zichtbaar te maken. De jurk…

 • Prints in spiegelbeeld

  Prints op papier in spiegelbeeld, worden uitgeknipt en later op een lap katoen gedrukt met een hete strijkbout. Dit is Theresia van Lisieux.

 • Hanger Catharina van Siena

  Hanger Catharina van Siena, op het tule, kerkleraressenjurk.

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments