berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Franciscus zeurt

Iedere dag in deze veertigdagentijd een tekst uit een heiligenleven over Franciscus en een vraag voor een tarotkaart.

“De heilige Franciscus was eens op weg naar een afgelegen klooster om zich daar ongestoorder aan de beschouwing te kunnen wijden. Hij was echter zeer zwak en mocht daarom van een arme man op diens ezel rijden. Het was volop zomer en de weg liep door de bergen. De boer, die achter de man Gods aanliep, raakte door de nogal lange tocht over de moeilijk begaanbare weg zeer vermoeid en dreigde, nog voordat ze op hun bestemming kwamen, door de brandende dorst te bezwijken. Te moe om verder te gaan riep hij de heilige dringend achterna en smeekte hem toch medelijden met hem te hebben. Hij verzekerde, dat het zijn dood zou zijn, als hij niet wat te drinken kreeg. Gods heilige had altijd medelijden met mensen die in moeilijkheden verkeerden, en hield dus meteen halt. Hij liet zich van zijn ezel afglijden, knielde op de grond neer, hief zijn armen ten hemel en hield pas op met bidden, toen hij wist dat hij verhoord was. Toen zei hij tot de boer: ‘Kijk daarginds, ga er gauw naar toe, dan zal je stromend water vinden, dat Christus zojuist voor jou uit de rots te voorschijn heeft laten komen.”

Een arme man geeft Franciscus zijn ezel omdat hij te zwak is. De man krijgt dorst onderweg. Wanneer de man dorst krijgt, zeurt hij net zo lang bij Franciscus, tot hij om water gaat bidden. Franciscus op zijn beurt zeurt net zo lang bij God tot er water uit de rots komt.

Vraag om een tarotkaart bij te trekken: Waar zeur ik om?

Ik trek de Koningin van Pentakels uit de Tarot of Prague, die volgens de traditie van de tarot onze gezondheid regeert. Ze kan vertellen wat ons goed doet en wat niet. Ik zeur, klaag en ween over mijn lichaam, over pijn en ongemak. 

Fragment uit: Thomas van Celano, Franciscus van Assisi, Tweede levensbeschrijving, no. 17.
Tags: franciscus van assisi, koningin van pentakels, tarot of prague, veertigdagentijd
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments