berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Schoonmaak

“Zelfs het standbeeld van Talaat Harb wordt schoongemaakt”, twitterde de Egyptische @NevineZaki, de dag nadat Mubarak afgetreden was. Demonstranten en hun medestanders maakten die dag het Tahrir plein schoon waar 3 weken lang geslapen, gevochten en gewacht was. Er werd geveegd en geverfd, en de straatstenen waarmee gegooid was, werden opnieuw gelegd. 

         

Ook de omgeving van het Tahrir plein kreeg een schoonmaakbeurt, zoals het plein waarop het standbeeld van Talaat Harb staat. Talaat Harb was een industrieel die in 1920 de Banque Misr heeft opgericht, de eerste bank die van de Egyptenaren zelf was, van alle Egyptenaren. Er zaten ook Sefardische Joden en een Koptische christen in het eerste bestuur. Voor die tijd waren alle banken in handen van buitenlanders.

Het plein waar het standbeeld van Talaat Harb staat, is naar hem genoemd. Het plein heeft niet altijd zo geheten. Het plein en de straten daaromheen waren voor de revolutie van 1952 ontmoetingsplaatsen van Europeanen en de Egyptische elite. Het plein heette 'Soliman Pasha’, naar een hoge generaal uit de koloniale tijd. Na de revolutie veranderde President Nasser, de tweede president na de omwenteling in 1954 de naam van het plein in Talaat Harb plein. Het was een poging om de herinneringen aan het Britse koloniale verleden uit te wissen. Het heeft iets gewelddadigs, het veranderen van de naam van een plein. Er wordt een geschiedenis weggewist.

De schoonmaker van het standbeeld leeft in een land waar al heel lang repressie en corruptie is, waar geen democratie en eerlijke verkiezingen zijn. Hij wist de geschiedenis niet weg, zoals Nasser dat deed in 1954. Hij raakt het beeld liefdevol aan. Door het standbeeld schoon te maken erkent de schoonmaker z’n geschiedenis en neemt er verantwoordelijkheid voor.

De eerste president na de revolutie in 1953, was Muhammad Naguib. Hij wilde een democratisch meerpartijenstelsel. Hij is niet lang aan de macht geweest. Naguib werd aan de kant gezet door Nasser, omdat hij tegen een meer partijen stelsel was. Gelukkig wist de schoonmaker z’n geschiedenis niet weg, maar poetst hem op.

Foto: Nevine Zaki
Tags: tahirplein
Subscribe

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Grootste schat

  10 augustus is de naamdag St. Laurentius van Rome (258). Ik trek een kaart bij een vraag uit de serie augustus met de heiligen en tarot. Laurentius…

 • Geloof en spiritualiteit in een catacombe en in de huis van het Witte Konijn

  Hoe verrassend is het trekken van kaart altijd weer, en een uitdaging, want vaak lastig te interpreteren en soms pijnlijk. Vandaag ook. Vandaag trok…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments