berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Twidden: #weekvangebed op Twitter

Op zaterdagavond 22 januari kwamen twitteraars een half uur lang bij elkaar om te bidden, op initiatief van Eric van de Berg (twitternaam: @isidorusweb). Twitter reikt gemakkelijk over de grenzen van geloofsgemeenschappen heen. Je hoeft er je huis niet eens voor uit. Bij elkaar komen doe je op Twitter met een hashtag, een zoekwoord waar een hekje voor staat. Met de hashtag #weekvangebed kwamen we samen: katholieken, remonstranten, PKNers, GKVers en mensen zonder binding aan een geloofsgemeenschap. Wereldwijd is in kerken in de week van 16-22 januari gebeden rond het thema ‘trouw en toegewijd’. En dus ook op Twitter.

Ik heb meegebeden, en ook met grote ogen zitten kijken wat er op mijn scherm verscheen. Tweet na tweet, na tweet kwam binnen. Gebeden voor de omgang met elkaar: “Ik bid dat we elkaars hart zoeken, opener en milder willen zijn - aandachtig leren luisteren voordat we gaan spreken.” “Ootmoed. Het is zó moeilijk je eerlijk te verootmoedigen - terwijl we er zoveel redenen voor hebben.” Er waren gebeden voor de kerk, dat we ons naar buiten keren en over hokjes heen kijken en gebeden voor meer eenheid in de kerk. Gebeden voor mensen die eenzaam zijn: “Op voorspraak van Maria dat alle mensen die mensen die eenzaam zijn, vernieuwd contact mogen vinden met buren en vrienden. Gebeden om ontferming: “Ontferm U over mensen in situaties waar zijzelf en anderen geen oplossingen meer zien.”

Tom Mikkers (@tommikkers) bedacht de naam ‘Twidden’ voor het bidden op Twitter. Twidden vraagt om nieuwe vormen van bidden. Veel gebeden werden ‘geretweet’: herhaald door iemand anders in een nieuwe tweet. Zo kreeg een gebed extra nadruk. Dat werkte goed. Soms dacht ik, op dit gebed wil ik persoonlijk reageren, maar hoe doe ik dat nou? Met 'Halleluja!', 'Heer, ontferm u!’, of met ‘Mijn gedachten zijn bij je’? Wat past bij de ontvanger en bij mij? Op dit gebed wilde ik reageren: “Als het kan, denk dan ook in gebed aan de kerken in Egypte, en mijn eigen gemeente. Dat de liefde voor alle mensen blijft.” “Ik bid mee”, was uiteindelijk mijn simpele tweet terug. Daar gaat het immers om.
Tags: gebeden, kerk, twitter
Subscribe

 • Mantra's op het perron

  Lodro, boeddhistische monnik, probeert naar Social Sunday in het Vondelpark te komen, maar heeft pech met de trein.

 • Joods gebedenboek

  David Gaillard bidt uit een Joods gebedenboek. Tijdens Social Sunday, bijeenkomst van relitweeps picknick in het Vondelpark.

 • In het Vondelpark

  Het lopen van de zonnespiraal, de weg naar het middelpunt van kerstmis en je eigen middelpunt. Tijdens de zomerbijeenkomst van Social Sunday in het…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments