berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Yom Kippur Katan

Het Joodse feest op de dag voordat de nieuwe maan te zien is aan de hemel is Yom Kippur Katan. Het is een onbekend feest. Het is bedoeld om terug te kijken op de maand die geweest is. De dag heeft de connotatie van boetedoening, van omkeer met als doel om de volgende maand opnieuw te beginnen, net als de maan opnieuw begint en net als God zich omdraait op zijn weg en zich ontfermt over ons. Ik heb mijn kaart getrokken met de vraag: Wat moet ik naar kijken in de afgelopen maand? 

                     

De kaart die ik trok is Vijf van Munten (Pentakels) uit de tarot van Jane Austen. Op de kaart zit Mrs. Smith uit het boek Persuasion met haar voeten in het heilzame water van Bath. Ze heeft het koud en ze ziet er armoedig uit. Mrs. Smith is een verarmde weduwe die in Bath is vanwege het water. Sociaal telt ze niet mee in het sociale leven in Bath. Ondanks haar armoede, haar zwakke gezondheid en eenzaamheid is ze vrolijk en optimistisch. De mooi bewerkte houten wandelstok die naast haar tegen de bank staat vertegenwoordigt het vuur dat haar inspireert en haar kracht geeft.

Vijf van Pentakels gaat over ziekte en gebrek. De kaart gaat over materiële armoede en over armoede in jezelf doordat je eigenwaarde mist. Mrs. Smith in de Jane Austen Tarot is ziek en arm, maar ze heeft een zuiver gevoel van eigenwaarde. Zij laat zien dat ziekte en armoede niet samen hoeven te gaan met een gebrek aan eigenwaarde. Zij leert ons daarmee een belangrijke les: als je ziek bent en arm is een gezond gevoel van eigenwaarde is niet makkelijk te behouden in een samenleving die ingericht is op gezonde mensen met voldoende geld.

Afgelopen maand ben ik naar Assisi geweest en heb gezien hoe Franciscus en Clara leefden. Voor Franciscus en Clara was arm zijn het belangrijkste in hun leven. Ze volgen de arme Christus door zelf arm te zijn. Met die armoede heb ik vaak geworsteld deze maand en dat doe ik nog wel een beetje. Ze zullen vaak koud en hongerig geweest zijn. In mijn verbeelding zie ik Clara altijd op stro liggen, in het halfdonker...en dat terwijl haar naam ‘licht’ betekent.

Hmm...deze kaart maakt me er weer van bewust dat hun armoede gepaard ging met heilig vuur, het heilige vuur van Mrs. Smith, dat hen optimistisch maakte en vrolijk.
Tags: tarot of jane austen, vijf van pentakels, yom kippur katan
Subscribe

 • In het spiegelhuis

  Morgen is het de feestdag van Sint Michaël. Het is aartsengel. Hij aartsengel strijdt tegen onrecht, beschermt de zwakken en ontvangt de zielen…

 • Bloesem met kerstmis – St. Barbara

  Vroeger was vandaag de feestdag van St. Barbara. Zij werd door haar vader in een toren opgesloten om te voorkomen dat er jonge mannen bij haar konden…

 • Gewikkeld in linnen

  Dit is de laatste dag van deze veertig dagen. Jezus is gestorven en ligt in een graf. Morgen is het Pasen, feest van nieuw leven. Ze wikkelden…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments