berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

deuren

Vandaag heb ik deuren gezocht voor op de homepage van mijn website. Je klikt op foto’s van deuren en die gaan dan open. De deuren geven toegang tot de verschillende pagina’s van de site. Eerder waren het Inner Child kaarten waar je op klikte, kaarten uit een tarotspel gebaseerd op sprookjes. 

    

Het zoeken naar foto’s zette me aan het denken over wat deuren doen met ons. Het zijn allereerst blokkades. Als een deur dicht is, moet je hem eerst openmaken. En wanneer hij op slot zit, en je hebt er de sleutel niet van, kun je niet naar binnen. Een deur met een sleutel binnen gaan die niet van jou is, voelt als een grensoverschrijding heb ik gemerkt , toen ik iemand thuisbracht die de deur niet zelf kon openmaken. Deuren geven grenzen aan. In die zin zijn deuren niet zo uitnodigend voor een homepage van een site. 

          

Maar er is ook een andere kant aan deuren. Een deur binnen gaan is een nieuwe wereld betreden, een andere werkelijkheid binnengaan, een nieuwe stap nemen. Rachel Pollack noemt tarotkaarten wel ‘poorten’, overgangen naar iets anders. Die overgang herken ik in de tarot. Een tarotkaart geeft een beeld van mijzelf. Dit beeld verkrijg ik op een verrassende manier: door de kaart te trekken uit een dicht spel. Een getrokken kaart verbaast me altijd weer. De verbazing helpt me om naar mijzelf te kijken. Het haalt me even uit mezelf en m’n rondtollende gedachten. Dat is zoiets als door een poort gaan of door een deur. Bovendien nodigen tarotkaarten ook altijd uit om naar jezelf te kijken in een groter verband, naar de grote thema’s die spelen in je leven, zaken waar je we niet dagelijks bij stilstaan. Ook in die zin zijn tarotkaarten poorten. Tarotkaarten als poorten, overgangen naar iets anders, op die manier passen deuren heel goed bij een site waar zoveel tarot op te vinden is. 

       

Een deur door gaan zonder te weten wat er achter zit, is een beetje angstig, want waar kom je terecht als je de deur door bent gegaan. Een overgang maken is eng: een nieuwe school, een andere baan, een nieuwe cursus of een nieuwe man. Het heeft iets ongewis. Waarom nu, waarom nu deuren op mijn homepage, dacht ik vandaag. Ga ik zelf ook een deur door, of wil ik een deur doorgaan, en waar zal ik dan uitkomen?

Zo is de pagina geworden: berthevansoest.nl
Tags: tarot, website
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment