berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Solitaire Wiccans als voorbeeld van een religieuze community online

Al een aantal jaren volg ik de solitaire moderne heksen van de community ‘Solitary Wiccans’ hier op LiveJournal ([info]solitarywiccans). Op 18 november 2010 is het evenement zinzoekers, over religie en internet. Deze blogpost is een bijdrage daaraan. Een voorbeeld van een community online.   

De mensen die lid zijn van de community solitarywiccans, en dat zijn er 3000, willen van alles weten. Ze zitten achter de computer om hun geloofspad vorm te geven. Dat doen ze door vragen te stellen, discussies te beginnen en door reacties te geven. Het leuke is dat de wiccans hun pad helemaal zelf samenstellen en in hun eentje belopen. Kloosterlingen doen ook veel aan geloof, maar die volgen een regel en worden gesteund door een gemeenschap dichtbij die hen kan stimuleren en corrigeren. Ik vind deze community interessant omdat ik mijzelf herken in deze eenzame heksen. Ook ik probeer zelf mijn christelijk geloof zelf vorm te geven en rituelen uit te vinden die bij mij passen.

Hoe de wiccans hun pad vorm geven is te zien in de community en het is inspirerend dat te volgen. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er 4.773 journal entries vervaardigd en 48.110 reacties gegeven. De groep bestaat sinds 2003. De vragen zijn uiteenlopend: welke boeken zinvol zijn om te lezen, wat je kunt doen met edelstenen, met kruiden of hoe om te gaan met een partner die geen moderne heks is. Een vraag op 14 november was: “I was just wondering how everyone celebrated Esbats? Especially if you work alone. Just thought it would be nice to share our experiences.” Een vraag op 30 oktober ging over godinnen: “Quick question are Asherah and Astarte the same and are they part of the same pantheon? Also are Inanna and Ishtar the same? Op 31 oktober: “Do any of you know of some good ways to work with God/desses or do spellwork that will increase your creativity?” De antwoorden die gegeven worden beamen elkaar, zijn aanvullend, of spreken elkaar tegen. Soms ontstaan er flinke discussies. Doordat er meestal niet één ‘goed’ antwoord is te geven, krijgt de beoefenaar de durf om het naar eigen inzicht te doen.

De community geeft de eenlingen een los verband van gemeenschap. Op de meeste vragen komen meerdere reacties. Bij persoonlijke vragen reageren de leden hartelijk en betrokken. Hoe vaak zich ook zich een nieuw lid meldt: “Hi, I am new here...”, er is altijd wel iemand die hem of haar welkom heet.

Door schade en schande wijs geworden gelden er duidelijke regels in de community. Je mag geen andere religies naar beneden halen en je mag niet bekeren. De moderators merkten dat beginnelingen hun vragen en meningen bijna niet meer durfden te geven. Daarom zijn een arrogante en betweterige houding verboden: “We leren van elkaar.” Bij overtreding wordt je uit de community gezet. Veel communities zijn niet lang actief op LiveJournal. Dat solitarywiccans zo lang bestaat komt denk ik door deze regels, die gehandhaafd worden.

De individuele wegen van deze solitaire wiccans zijn veelvormig. Toch wordt er door de discussies in de community een traditie geslepen en een ethiek gevormd. Love spells bijvoorbeeld zijn not-done, daarmee bind je iemand en dat is onvrij. De community is een veilige ruimte, waarin de tradities van de solitaire wiccans goed kunnen gedijen en stimulerend is om te volgen.

Ik zou eigenlijk ook wel zo’n soort gemeenschap willen die gericht is op een individuele spirituele weg. Want ik vier de Joodse nieuwe maan, leg een lap buiten voor de feestdag van Sint Brigid, leef toe naar Allerzielen met herfstthema’s en beleef de dagen van augustus met de heiligen van die maand. Allemaal in mijn eentje. Inspiratie en uitwisseling zijn welkom. 
Tags: zinzoekers
Subscribe

 • In het Vondelpark

  Het lopen van de zonnespiraal, de weg naar het middelpunt van kerstmis en je eigen middelpunt. Tijdens de zomerbijeenkomst van Social Sunday in het…

 • Kind in zonnespiraal

  Volwassenen lopen de zonnespiraal, maar kinderen vinden het ook heel leuk. Tijdens Social Sunday, een bijeenkomst van relitweeps in het Vondelpark.…

 • Oefenen voor Social Sunday

  Coen Wessel en ik oefenen met het neerleggen van het touw waar we de zonnespiraal mee gaan lopen op Social Sunday, een bijeenkomst van relitweeps in…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments