berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Vier Advent met Twitter

Dit jaar twittert het Nederlands Bijbelgenootschap in de Advent elke dag een vraag de wereld in via twitter.com/NBG_Bijbel. De sociale media bieden nieuwe mogelijkheden tot communicatie en verbondenheid. Dit project is er een voorbeeld van.

De vragen van dit Adventsproject zijn direct en gaan over het eigen leven: ‘Wat houd ik volgend jaar in mijn armen?’ of ‘Wie wil ik van de troon stoten?’ Ze zijn gemaakt bij bijbelteksten en in elke tweet staat een link naar de bijbeltekst waar de vraag over gaat. Coen Wessel en ik hebben het rooster en de vragen gemaakt voor dit project, ‘De bijbel dichtbij Advent’. We richten ons met dit project op Twitter op individuele zinzoekers die hun eigen weg zoeken in de wereld van religie, waar de bijbel deel uit van kan maken, als cultuurgoed of als geloofsboek.

Een vraag ontvangen die raakt aan je eigen leven en geïnspireerd is door de bijbel, geeft op een onnadrukkelijke manier bezinning. Ze bieden een moment van reflectie, brengen de bijbel dichtbij en helpen toe te leven naar Kerstmis. Als een Adventsvraag je wat doet sta je er even bij stil. Je zoekt de bijbeltekst op die bij de vraag hoort of je schrijft er iets over op. Spreekt de vraag je niet aan, dan ga je door naar een volgende tweet. Voor ons is dit genoeg. Maar er kan meer gebeuren.

Er circuleren veel wijsheidsquotes op Twitter. Die worden doorgegeven door ze te ‘retweeten’. Dan geven ze de quote met een muisklik door aan de mensen die hun tweets lezen. Als twitteraars een vraag uit het Adventsproject grappig of wijs vinden, is er de kans dat hij ‘geretweet’ wordt. Zo kan een Adventsvraag verder verspreid worden en op onverwachte plekken terecht komen.

Twitter nodigt uit tot informeel, laagdrempelig tweerichtingsverkeer. Twitteraars kunnen een vraag beantwoorden met een replytweet aan het Bijbelgenootschap of ze kunnen een reactie op de vraag geven, hoe die vraag bij hen is binnen gekomen.

Twitter BibleHet mooiste van Twitter is dat er onverwachte vormen van gemeenschap kunnen ontstaan. We hopen daarop. Twitter heeft een zoekfunctie. Een ‘#’, geplakt voor een woord, is de zoekterm waarmee je in Twitter zoekt. Als je zo’n zoekterm intypt in het zoekveld van Twitter, verschijnt er een rij tweets waar deze zoekterm in voorkomt. In elke tweet zal daarom de zoekterm #dichtbijadvent komen te staan. Onze ervaring is dat het lezen van tweets iets met je doet, zeker als ze persoonlijk zijn. Voor een moment leef je mee met iemand. Soms geef ik met een replytweet een respons: een groet, een wens of een woord van troost. Af en toe raak ik verder betrokken en ga ik de tweets van die persoon volgen. Maar alleen al het lezen van tweets over hetzelfde onderwerp geeft de ervaring van gemeenschap: meer mensen bezinnen zich op deze manier en geven iets van zichzelf. Zo kunnen er vluchtige, gemeenschappen ontstaan van een paar mensen die voor een korte duur bij elkaar zijn, rondom een enkele vraag of om een paar vragen.

Traditionelere vormen van internetcommunicatie gebruiken we ook in dit Adventsproject. Op de website van het NBG kan je je opgeven om de Adventsvragen iedere dag toegestuurd te krijgen via e-mail. Het rooster met de vragen is te bestellen en er is een downloadbare handleiding voor predikanten en kerkelijk werkers, omdat het project ook aantrekkelijk is om te doen met groepen in kerkelijke gemeenten (zie www.bijbelgenootschap.nl/gebruik-de-bijbel/advent/).

Verschenen op Zinzoekers.nl. Kom naar de Zinzoekers conferentie op donderdag 18 november.
Tags: dichtbijadvent, kerk, twitter, twitterdienst
Subscribe

 • Met de wind mee

  Esdoornzaadjes lijken op propellers. Als ze rijp worden splijten ze en worden meegevoerd door de wind. Om een kaart bij te trekken: Waar wil ik dat…

 • Wensput

  En toen kwamen er twee vriendinnen die alle tarotspelen en tarotboeken naar beneden haalden en ‘by the way’, het breken van mijn heup als…

 • Met een loep

  Over de symboliek van de Inner Child Kaarten is lang niet zoveel geschreven als over die op de kaarten van de Rider Waite Tarot. Gisterenavond bogen…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments