berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Miriam in de loofhut

Het is Loofhutten feest en ik nodig voormoeders uit in mijn weblog, dat voor even verandert in een loofhut. De voormoeders geven raad en onderwijzen.

"Sarah, Miriam, Deborah, Hanna, Abigail, Hulda en Esther, voormoeders uit mijn traditie, kom binnen in mijn loofhut, wees welkom tussen de vier muren van mijn blog, beschermd door de Sjechina die over ons waakt. Vandaag vraag ik Mirjam om een onderwijzing.

Miriam, 
de hemel gaat dansen als jij speelt op je tamboerijn, de bomen buigen hun hoofden als jij Mozes in zijn biezen mandje legt. 
Toen je stierf ontsprong er een waterbron. 
Miriam, je bent ons tot zegen. 

Mirjam: Welke raad of onderwijzing heb jij voor mij deze avond?”

De kaart die ik heb getrokken als advies of onderwijzing is 6 of Crowns (bekers) uit de Shakespeare Tarot. De kaart laat een scene zien uit een toneelstuk, waar later de musical “Kiss Me Kate” op is gebaseerd. Petruchio, de man op de kaart, is zijn huwelijk aan het voorbereiden met Kate, de vrouw die te zien is. Kate is ontevreden over zijn plannen. Ze wil meer en beter en duurder en mooier en nog mooier.

      

In de bijbel redt Mirjam haar kleine broertje van de dood. Van de farao moeten alle Israëlische jongetjes die geboren worden gedood worden.  Toen Mozes geboren werd legde zijn moeder hem in de Nijl in een mandje. Ze hoopte dat hij daar gevonden zou worden. Inderdaad vindt de dochter van de Farao het kind. Mirjam, die toekeek wat er zou gebeuren, vraagt de prinses of zij een voedster zal zoeken voor het kind. Dat vindt de dochter goed. De dochter van de farao krijgt Mozes. Ze voedt hem op als haar zoon. De moeder is vanaf dan niet meer dan zijn voedster. Het is hard dat de moeder haar zoon verliest, maar hij blijft leven en ze blijft met hem in contact. 

Er is een groot verschil in zwaarte tussen het onderwerp van de tarotkaart, het voorbereiden van een huwelijk en het onderwerp van het bijbelverhaal, het afstand doen van een zoon. 

En dan nu Miriams raad en onderwijzing. Die is om naar het goede in een situatie kijken en me niet blind te staren op het negatieve. Ik knoop het in mijn oren.
Tags: loofhuttenfeest, shakespeare tarot, zes van bekers
Subscribe

 • Wat brengt de beoefening van Chöd?

  Chöd is een boeddhistische ceremonie uit Tibet. Ontwikkeld in de elfde eeuw door Machig Labdrön, een yogini en een moeder. In de chöd…

 • De Zwarte Madonna van Breda

  Ieder jaar zetten de culturele instellingen in Breda een nacht hun deuren open en bieden programma’s aan in samenwerking met kunstenaars. Dit…

 • De droom, de jongen, de lucht en de wind

  Als we met de initiatiefgroep van Hartegoed bijeenkomen, dan slaat een van ons de bijbel open, zomaar op een pagina. Ze leest dan waar haar oog op…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments