berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Story Teller Service

Anderhalve week geleden ben ik in Engeland bij een ‘Storyteller Service’ geweest, een kerkdienst voor kinderen van 2 tot 7. Ik logeerde bij mijn vriendin Janet in Hitchin, en de dienst is van haar man Michael die daar predikant is. Hij heeft het concept bedacht om kinderen die gedoopt zijn en hun ouders bij de gemeente te betrekken. 

          

De dienst begint om kwart over elf, na de dienst van de volwassenen. Laat, zodat de ouders zich niet hoeven te haasten en hij duurt niet langer dan 20 minuten, echt een fijn zondagochtenduitje. Er is een hulpdominee bij en Janet speelt op de piano in piepklein orkestje dat de viering begeleidt. De kinderen zitten op een wit, rond vloerkleed en op zitzakken. De ouders zitten eromheen of leunen wat op hun wandelwagens. 

De predikanten leiden de dienst en ze dragen toga´s, net als in de dienst voor de grote mensen. Er zijn gebeden, liederen, er wordt een kaars aangestoken en de kinderen worden gezegend. 

           

De viering waar ik ben gaat over de Goede Herder, want het is de zondag van de Goede Herder. Wat een goede herder nodig heeft om herder te zijn, vraagt de hulpdominee. “Schapen”, roept iemand meteen. En onmiddellijk komen er geknipte schapen tevoorschijn. Ieder kind krijgt een schaapje en mag z´n schaapje plakken in een grote groene wei van papier die op een schildersezel staat. En natuurlijk is er een schaapje kwijt, ja zelfs twee, en gelukkig gaat de Goede Herder ze zoeken en worden ook die op de groene wei geplakt. Aan het eind snapt iedereen wat een goede herder is. 

       

De dominees houden een echte kerkdienst met alles wat daarbij hoort. Toch is het informeel. Ze zitten op de grond, dat heeft iets ontwapends schattigs. Ze gaan in op wat de kinderen zeggen en gooien de dienst helemaal om als dat nodig is. Als een gebed niet lukt omdat het te onrustig is, maken ze eens een rondedansje met een lied. Iedere laatkomer wordt welkom geheten en als een kind een extra schaapje wil plakken, dan is dat prima. Het is het simpele en laagdrempelige, gecombineerd met de eerbied voor wat er gebeurt, dat de Story Teller Service tot iets heel waardevols maakt. 

         
Tags: londen
Subscribe

 • Ontspanning

  Een tarotkaart voor iedere dag in de maand juli, geïnspireerd door zee en strand. Het is prettig om door dit laagje water te lopen. Het water…

 • Macho's

  Een tarotkaart voor iedere dag in de maand juli, geïnspireerd door zee en strand. Macho mannen aan het strand. Bruin en opschepperig. Wat ben…

 • Ijsje eten

  Een tarotkaart voor iedere dag in de maand juli, geïnspireerd door zee en strand. Zomer aan zee is genieten van een ijsje. Zoet en koud en…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments