berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Feestdag van Lodewijk IX de Heilige (1214-1270)

Lodewijk de Heilige stichtte de Sorbonne en talloze ziekenhuizen waar hij soms zelf kwam helpen om de zieken te verplegen. Hij begon met rechtspraak waar gebruik gemaakt werd van getuigen. Deze manier van rechtspreken kwamen in de plaats van gevechten om geschillen mee te beslechten. Ook voerde hij geschreven rechtbankverslagen in. Als je deze koning met één woord wil typeren, dan is dat met het woord ‘wijs’. Hij was wat je noemt een wijze koning. De vraag voor een tarotkaart luidt:

Met welk woord ben ik te typeren?

“Tik tak, tik, tak” zei iemand eens die mij met een geluid moest typeren. Ze bewoog haar wijsvinger van de ene naar de andere kant toen ze dat zei, als de wijzer van een metronoom. De tarotkaart die mij het antwoord toont op de vraag met welk woord ik te typeren ben, is twee van zwaarden van de Tarot of the Spirit World.

Tarotkaarten met het cijfer twee gaan over dualiteit. Zo is dat ook op deze kaart: de vrouw houdt twee zwaarden vast waarmee ze houdt twee geestachtige gestalten op afstand houdt. Ondertussen gaat ze haar eigen weg. De vrouw is de derde figuur. Bijna is de dialectische integratie van de tegenstelling die het cijfer drie representeert al bereikt. In die zin laat deze kaart een stap verder zien dan de slingerende metronoom. De vrouw gaat haar eigen kleurige weg, terwijl ze zich bewust is van de twee verschijningen achter haar. Die verschijningen nemen steeds verschillende gestalten aan in mijn leven: werk en gezin, bijbel en tarot, om er twee te noemen.

              
Met welk woord ik te typeren ben? Als iemand die onophoudelijk zoekt naar integratie en balans tussen twee verschillende zaken.

Literatuur: Woodeene Koenig-Bricker 365 Saints, HarperCollins 1995
Tags: heiligen, tarot of the spirit world, twee van zwaarden
Subscribe

 • Teveel en te weinig

  Waar heb ik teveel (1) en waar heb ik te weinig (2) van? Mijn ‘teveel’ is vier van staven, de linkerkaart op de foto. Met deze kaart…

 • Franciscus en Clara - tarotlegging voor relaties

  De kaarten van deze tarotlegging bieden je een andere, verrassende manier van omgaan in een relatie die niet goed loopt: met je partner, een…

 • Dank, kamer

  Op de laatste dag in mijn werkkamer, waar ik twee jaar lang de vervolgcursus tarot schreef en later tarotcursussen gaf. Dank, kamer!

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments