bijbellezen

Feestdag van St. Dominicus 1170-1221

St. Dominicus stichtte de orde van de Dominicanen. Dominicanen zijn predikers. Een belangrijke karakteristiek van deze orde is dat ze studie maken van de samenleving waarin ze leven en in dialoog daarmee theologie ontwikkelen en hun boodschap brengen.

Wat geeft mij de aanzet tot nadenken en het ontwikkelen van theologie?

Dat is wanneer de oude theologie niet meer voldoet en ik een andere weg moet zoeken.

De tarotkaarten met het nummer 2 geven vaak een conflict aan waar je niet uitkomt. Het is een ‘tie’. Op deze kaart, 2 ganzepennen uit de Tarot of Jane Austen, moet Jane Fairfax kiezen tussen een betrekking als gouvernante, waar ze geen zin in heeft, of kiezen voor haar geliefde Frank Churchill, die ze niet helemaal vertrouwt.

      

Kiezen tussen beide: ‘oud’ of ‘nieuw' is geen optie in de theologie. Je kunt niet zomaar het oude verlaten en kiezen voor het nieuwe. Ergens moet een nieuwe weg aanhaken bij iets van de traditie, of verklaarbaar zijn. Dan pas is het theologie.

Op de kaart is het conflict, de 'tie' te zien. Het conflict tussen het oude en het nieuwe is wat mij de aanzet geeft tot nadenken en theologiseren. Grappig, dat lijkt erg op wat de Dominicanen doen: ‘oude’ theologie in een ‘nieuwe’, steeds veranderende samenleving zet hen aan tot het ontwikkelen van theologie.

Literatuur: Woodeene Koenig-Bricker 365 Saints, HarperCollins 1995
Google Translate translated the 2nd-to-the-last paragraph as:

"Choosing between the two 'old' or 'new' is not an option in theology. You can not just leave the old and choose the new. Somewhere a new road connecting with something of the tradition, or explicable. Only then is the theology."

good thoughts there, i think.