berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Feestdag van St. Dominicus 1170-1221

St. Dominicus stichtte de orde van de Dominicanen. Dominicanen zijn predikers. Een belangrijke karakteristiek van deze orde is dat ze studie maken van de samenleving waarin ze leven en in dialoog daarmee theologie ontwikkelen en hun boodschap brengen.

Wat geeft mij de aanzet tot nadenken en het ontwikkelen van theologie?

Dat is wanneer de oude theologie niet meer voldoet en ik een andere weg moet zoeken.

De tarotkaarten met het nummer 2 geven vaak een conflict aan waar je niet uitkomt. Het is een ‘tie’. Op deze kaart, 2 ganzepennen uit de Tarot of Jane Austen, moet Jane Fairfax kiezen tussen een betrekking als gouvernante, waar ze geen zin in heeft, of kiezen voor haar geliefde Frank Churchill, die ze niet helemaal vertrouwt.

      

Kiezen tussen beide: ‘oud’ of ‘nieuw' is geen optie in de theologie. Je kunt niet zomaar het oude verlaten en kiezen voor het nieuwe. Ergens moet een nieuwe weg aanhaken bij iets van de traditie, of verklaarbaar zijn. Dan pas is het theologie.

Op de kaart is het conflict, de 'tie' te zien. Het conflict tussen het oude en het nieuwe is wat mij de aanzet geeft tot nadenken en theologiseren. Grappig, dat lijkt erg op wat de Dominicanen doen: ‘oude’ theologie in een ‘nieuwe’, steeds veranderende samenleving zet hen aan tot het ontwikkelen van theologie.

Literatuur: Woodeene Koenig-Bricker 365 Saints, HarperCollins 1995
Tags: heiligen, tarot of jane austen, twee van zwaarden
Subscribe

 • Teveel en te weinig

  Waar heb ik teveel (1) en waar heb ik te weinig (2) van? Mijn ‘teveel’ is vier van staven, de linkerkaart op de foto. Met deze kaart…

 • Franciscus en Clara - tarotlegging voor relaties

  De kaarten van deze tarotlegging bieden je een andere, verrassende manier van omgaan in een relatie die niet goed loopt: met je partner, een…

 • Dank, kamer

  Op de laatste dag in mijn werkkamer, waar ik twee jaar lang de vervolgcursus tarot schreef en later tarotcursussen gaf. Dank, kamer!

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments