berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Feestdag van St. Lydia van Thyatira (eerste eeuw)

Rijkdom en spirituele groei gaan niet samen, wordt vaak gezegd.Voor Lydia van Thyatira gaat dit niet op. Zij was de eerste wier huishouden zich bekeerde tot het christendom. Lydia was een zakenvrouw. Ze maakte de kleurstof purper, een kostbare verfstof in die dagen. Lydia was heel rijk en bleef zakenvrouw na haar bekering. Lydia begreep dat de waarde van geld niet ligt in hoeveel je er van hebt, maar in de manier waarop je het gebruikt.

Wat betekent rijkdom (of geld) voor mij?

Met deze vraag in mijn hoofd heb ik een tarotkaart getrokken. Het is raar met die heiligen. Ik kom met de kaarten die ik trek steeds ergens anders terecht dan ik verwacht. Wat moet ik nu weer met de kaart die ik getrokken heb?

         

Het is de Kluizenaar uit de Edelsteentarot, verbeeld door de lapus lazuli, een diepblauwe steen met gouden spikkels als sterren aan het firmament. Kluizenaars geven niet om geld of rijkdom. Ze hechten er geen waarde aan. Ik hecht daar wel aan. Geld en bezit geven zekerheid en stabiliteit.

Ik hou van de lapis lazuli. De diepblauwe kleur van de steen geeft toegang tot de peilloze rust en wijsheid van de hemel. Dat is waar kluizenaars zich op richten. Ze richten zich op het wezenlijke. Hecht ik dan toch minder aan geld en rijkdom dan ik dacht?

Literatuur: Woodeene Koenig-Bricker, 365 Saints, Harper Collins 1995
Tags: edelsteentarot, heiligen, kluizenaar
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments