berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Feestdag van de Zalige Johanna van Aza (1140-1202)

Johanna van Aza heeft niets bijzonders gedaan om herinnerd te worden en een plaats te krijgen op de kerkelijke kalender tussen de heiligen. Of toch wel? Ze wordt herinnerd om de zoon die zij voortbracht en opvoedde. Johanna van Aza was de moeder van St. Dominicus, de stichter van de beroemde orde van de Dominicanen.

Waar word ik om herinnerd?

Deze vraag is het onderwerp van mijn tarotkaart vandaag. Ik trek de Zon uit de William Blake Tarot van Ed Buryn. Meestal is de Zon een simpele kaart om te duiden, maar niet de Zon uit de William Blake Tarot.

    

De Zon is het visioen van het nieuwe Eden, het einde van de wereld en het paradijs dat daar op ons wacht. De twee kinderen op de kaart zweven naar dit nieuwe bewustzijn toe, samen met de evangelist Johannes. Jezus komt ze tegemoet. De kinderen herinneren aan Jezus’ woorden dat je alleen onschuldig als een kind het koninkrijk van God kunt binnen gaan. De vrouw rechtsonder is een Griekse schikgodin, Atropos. Ze knipt het koord door van het oude bewustzijn, boven de rivier Lethe, de rivier van de vergetelheid.

Ik heb de kaart getrokken met de vraag waar ik om herinnerd zal worden. De kaart die ik trek speelt met die vraag. De godin Atropos knipt het koord van de herinnering door. Ik word niet herinnerd, niet eeuwig. Uiteindelijk zal ik wegzakken in de vergetelheid van de rivier de Lethe.

Maar voordat het zover is, wil ik graag herinnerd worden als de kinderen die onschuldig het koninkrijk Gods binnengaan, zelfs al ben ik niet echt zo.

Literatuur: Woodeene Koenig-Bricker, 365 Saints, Harper Collins 1995
Tags: heiligen, william blake tarot, zon
Subscribe

 • Teveel en te weinig

  Waar heb ik teveel (1) en waar heb ik te weinig (2) van? Mijn ‘teveel’ is vier van staven, de linkerkaart op de foto. Met deze kaart…

 • Franciscus en Clara - tarotlegging voor relaties

  De kaarten van deze tarotlegging bieden je een andere, verrassende manier van omgaan in een relatie die niet goed loopt: met je partner, een…

 • Kleurtjes

  Op de iPad van mijn moeder zag ik dat mijn website daar heel slordig op staat. Zwarte letters die wit moeten zijn, verkeerde lettertypes, grote en…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments