berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Opfleuren

Niet iedere dag is het mooi weer in de zomer. De stranddouches liggen er verlaten bij op deze foto. Die miezerige zomerdagen zijn saai. Vraag voor een tarotkaart: Wat kan mijn dag vandaag opfleuren?

      

Ik trek vier van staven uit de Tarot of Saints, een tarot gewijd aan heiligen. Jozef en Maria zijn afgebeeld, op het moment dat zij trouwen. Het gaat bij deze kaart om het maken van een vreugdevolle overgang en een nieuw begin: het krijgen van een nieuwe baan, of het betrekken van een nieuw huis. Een huwelijk sluiten is zo'n moment. 

       

Een interessant detail is de bloeiende stok die Jozef in zijn hand heeft. Die laat zien dat Jozef timmerman is en werkt met hout. Maar dat niet alleen. De staf symboliseert ook een bloeiend kruis, de vrucht van het lijden van Jezus. Tenslotte verwijst de staf naar de andere Jozef in het verhaal van Jezus: Jozef van Arimethea in wiens graftuin Jezus begraven is. Volgens Engelse legenden is Jozef van Arimethea naar Engeland gereisd, heeft in Glastonbury zijn staf geplant, die ging bloeien als de 'Glastonbury thorn'. 

Een ander detail is de duif die boven de hoofden van Jozef en Maria zweeft, de Heilige Geest die inspiratie geeft, het huwelijk zegent en bezegelt.

Terug naar de vraag. Wat fleurt mijn dag op? Ik zet de betekenis van de verbintenis centraal die zo letterlijk op de kaart te zien is. Ik fleur op als ik mij vandaag werkelijk verbind met het bijbelverhaal waar ik een tarotlegging over wil maken voor mijn boek. Als ik er alsmaar omheen blijf lopen, dan is dat op mijn eigen kleine wijze een beetje lijden. Maar als ik me verbind dan krijg ik inspiratie en gaat het hout bloeien. Dat fleurt mijn dag op. Ik ben aan de slag met het verhaal over Abraham en Sara, die bezoek krijgen van drie engelen waarin Sara beloofd wordt dat ze een zoon krijgt.

Vraag uit: Strand en zee met tarot
Tags: strand en zee met tarot, tarot of saints, vier van staven
Subscribe

 • herfstaster

  De herfstaster bloeit. De paarse bloemen steken fel af tegen de donkerbruine aarde van de tuinen, waar nog maar weinig bloemen staan. Vraag om een…

 • Tarot of Saints op Hartegoed

  In 2015 en 2016 heb ik lange tijd wekelijks op maandag op de pagina Hartegoed op Facebook het aanbod gedaan een kaart te trekken uit de Tarot of…

 • St. Lucas

  Vandaag is het de feestdag van St. Lucas, de evangelist. Lucas beschrijft opvallend veel genezingswonderen in zijn evangelie. Waarschijnlijk was hij…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments