berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Het raadsel van pentakels vijf

"Bij het strand hoort vertier, een pier en een boulevard.
Zie hier een draaimolen aan het strand.
....Zitten op trap van de draaimolen, kijken naar de mensen, de zon op je rug voelen schijnen. Leunen tegen een paal van de molen, en dan, net als Alice in Wonderland voor een moment meegenomen worden naar een andere wereld, naar een mysterie.

         

Om een kaart bij te trekken: een diepere werkelijkheid die mij goed doet en waar ik me anders niet zo van bewust ben."

Ik trek vijf van pentakels uit de Tarot of the Thousand and One Nights, een tarot die geïnspireerd is door de oosterse sfeer van de verhalen uit Duizend-en-één-nacht. Op de kaart zit een oude, arme man met een stok op een te grote bank en kijkt miezerig naar een klein gouden potje dat hij in zijn hand heeft. Twee mensen staan wat dreigend naast hem, alsof ze iets verwachten van de man, een wonder, dat de oude man niet levert.         

        

Op de Rider-Waite versie van deze kaart lopen twee gebrekkige mensen in het donker door de sneeuw langs een verlicht raam. Achter het raam is het goed toeven. Buiten niet, maar er is geen deur die toegang geeft tot het huis.

       

Waar ik mij goed van bewust ben is het gebrek: het miezerige van de man die naar zijn gouden potje kijkt en het armoedige van de mensen die langs het raam snellen. Vandaag begin ik aan een nieuwe tarotlegging voor mijn boek bijbel lezen met tarot. Ik kan de mensen die dreigend bij de arme man staan op pentakels vijf uit de Tarot van Duizend en één nacht bijna fysiek navoelen. Zal er wel iets uit mijn handen komen? Is de verhaal dat ik heb gekozen, de Toren van Babel, wel geschikt? Kan ik het wel?

De geheim van de Rider-Waite kaart van pentakels vijf schuilt hem in de toegang tot het huis met het raam, en daarmee tot licht, warmte, zelfvertrouwen en optimisme. Het mysterie op de Duizend-en-één-nacht kaart zit hem in het wonder van het gouden potje dat toegang geeft tot -ja vast- rijkdommen beyond words.

Hoe die toegang te krijgen is raadselachtig. Moet de man uit de Duizend en één nacht tarot ophouden zijn blik te richten op het gouden potje? Is er om de hoek misschien een deur waar de gebrekkige mensen uit de Rider Waite Tarot naar binnen kunnen gaan? Het antwoord op deze vragen weet ik niet. Maar die toegang krijgen en het ervaren van licht en optimisme, van de rijkdommen van het raam en het gouden potje is het mysterie. Dat is de diepere werkelijkheid die mij goed zou doen.

Vraag uit: Strand en zee met tarot
Tags: rws, tarot of the thousand and one nights, vijf van pentakels
Subscribe

 • Clara van Assisi

  Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi. Ik trek een kaart met een vraag, geïnspireerd door haar leven. Clara van Assisi besloot…

 • Grootste schat

  10 augustus is de naamdag St. Laurentius van Rome (258). Ik trek een kaart bij een vraag uit de serie augustus met de heiligen en tarot. Laurentius…

 • Geloof en spiritualiteit in een catacombe en in de huis van het Witte Konijn

  Hoe verrassend is het trekken van kaart altijd weer, en een uitdaging, want vaak lastig te interpreteren en soms pijnlijk. Vandaag ook. Vandaag trok…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments