berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

De seniorentelefoon en de Grote Boze Wolf

De afgelopen tijd heb ik tarotleggingen ontworpen voor een cursus over de Inner Child Kaarten, een tarotspel gebaseerd op sprookjes. Bij iedere kaart heb ik een tarotlegging gemaakt die past bij de kaart. De leukste Inner Child kaart waar ik aan gewerkt heb is de Grote Boze Wolf. Als een kaart indruk maakt terwijl ik er aan werk, komt hij terug in mijn leven. Zo was dat met de Grote Boze Wolf.

Mijn moeder (82) kampeert deze zomer op een camping vlakbij Heerenveen. Mijn moeder wil leren SMS’en. We helpen haar daarbij.

       

Op een ochtend in de koffieshop in de HEMA lukte het zelfs mij niet om met haar priegelige telefoontje een sms’je te versturen. Toen heb ik gezegd: “Kom op, we gaan een senioren telefoon kopen!” en ben opgestaan om die te gaan kopen.

Binnen een uur hadden we hem gekocht. Maar oh, ook een seniorentelefoon moet je onder de knie krijgen. Talloze nieuwe, onbekende handelingen moeten eigen gemaakt worden. De handleiding die coen_wessel en ik schreven telde zomaar 8 pagina’s. Bellen was bij de oude telefoon geen probleem, maar met de nieuwe wel. Och, wat voelde ik mij rot bij het zoveelste verdwaalde sms’je. 

De grote boze wolf is een ‘trickster’. In de folklore en religiewetenschappen is een trickster een god of een geest die de grenzen van de godenwereld overschrijdt en liegt. In sprookjes is een trickster een figuur die mensen betovert bedriegt of ronduit gemeen is: heksen, reuzen en boze feeën. 

        

Vorige week kwam er een ommekeer in de relatie tussen mijn moeder en de telefoon. Mijn moeder had mijn broer, die op vakantie is, al twee keer terug ge-sms’t. Het bellen ging heel goed. En deze telefoon was toch eenvoudiger dan het kleintje, zei ze.

Toen dacht ik aan de kaart van de Grote Boze Wolf, de trickster in de Inner Child Kaarten. In de godenwereld krijgen tricksters vaak iets voor elkaar met hun grensoverschrijdende gedrag. Loki, een Noorse God, zorgt er bijvoorbeeld voor dat het vuur niet alleen voorbehouden is aan de goden, maar dat ook de mensen vuur krijgen. In sprookjes is de situatie van de hoofdpersoon aan het eind van het verhaal meestal aanmerkelijk verbeterd. Dat is dankzij de avonturen die in gang gezet zijn door de trickster. Als de heks de prins niet had betoverd tot Beest, had het Beest Belle niet ontmoet. Als Roodkapje de wolf niet had ontmoet, had ze niet geleerd wat gevaar was. Als de boze fee er niet was geweest, was Doornroosje nooit wakker gekust door de prins. En ja, als ik niet was opgestaan om een seniorentelefoon te gaan kopen, dan had mijn moeder nu nog niet kunnen sms’en.

Mijn moeder het er niet mee eens, dat ik ervoor gezorgd zou hebben dat zij de telefoon heeft gekocht. Ze heeft daar zelf voor gekozen en dat is natuurlijk ook zo. Het is mijn gevoel een grens overschreden te hebben die ik niet had moeten overschrijden. Het is mijn eigen omgang met het gevoel haar met iets rots opgezadeld te hebben, wat uiteindelijk toch nog goed uitpakte. Het is mijn eigen grote boze wolf.
Tags: berthe van soest, dochter, duivel, inner child kaarten
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments