berthevansoest (berthevansoest) wrote,
berthevansoest
berthevansoest

Yom Kippur Katan - juli

Er is een klein maansikkeltje aan de hemel te zien. In het Jodendom wordt dat gevierd, vooral door vrouwengroepen. Het feest heet: Rosh Chodesh. De maan is het symbool voor Gods aanwezigheid onder ons. De maan verdwijnt en komt weer terug. Dit toont dat God opnieuw kan beginnen. En als God opnieuw kan beginnen, kunnen wij dat ook.

De dag voor het feest van de nieuwe maan is een dag van inkeer, om terug te kijken naar het het wel en wee en de daden in de afgelopen maan-maand. Deze dag heet Yom Kippur Katan. Het is te laat, het sikkeltje is er al, toch trek ik een kaart voor deze dag. Dan kan de maan-maand echt opnieuw beginnen.

Mijn tarotkaart voor Yom Kippur Katan, om terug te kijken, komt uit de Tarot van Jane Austen. Ik trek Juffer munten,  schildknaap van pentakels.
 
    

En belangrijk thema van de schildknaap van Pentakels is studie. Het is dan ook een studeerkamer die is afgebeeld op deze tarotkaart. Daar zit ik dan achter mijn bureau, te denken welk project ik nu ter hand zal nemen: mijn boek bijbel lezen met tarot, de workshop over bijbellezen vanuit het perspectief van de aarde, of die van de bijbel in het pastoraat, of de handleiding voor de predikanten voor dagelijks bijbellezen in de Advent. Oh ja, of de les tarot voor de droomcoaches en de cursus Inner Child Kaarten. Hemel, heeft dat allemaal de revue gepasseerd in de afgelopen maancyclus? Mooi, ik heb veel kunnen doen.

Op deze tarotkaart staat Charlotte Lucas uit Pride and Prejudice. Charlotte kiest voor zekerheid en stabiliteit. Voor haar is dat de zekerheid van een huis en een inkomen. Voor mij zijn dat mijn projecten. Maar als ik naar de beslotenheid van de studeerkamer kijk, en naar al die projecten van de afgelopen maand, dan denk ik dat het tijd is om af en toe de zekerheid van de studeerkamer te verlaten en naar buiten te gaan. 

Lieve God,

Dank u voor de liefde die ik gaf en kreeg  
van de mensen die ik ontmoette,
de blije en de heel verdrietige.

Dank u voor inspiratie deze maand,
voor de computer die het iedere dag deed
en voor mijn armen die konden typen.

U keert zich om, begint opnieuw
Zo wil ik ook opnieuw beginnen.
Zegen mij,
opdat ik niet vast blijf zitten
in mijn ziel,
mijn gedachten,
en in mijn studeerkamer.
Amen
Tags: schildknaap van pentakels, tarot of jane austen, yom kippur katan
Subscribe

 • Teveel en te weinig

  Waar heb ik teveel (1) en waar heb ik te weinig (2) van? Mijn ‘teveel’ is vier van staven, de linkerkaart op de foto. Met deze kaart…

 • Franciscus en Clara - tarotlegging voor relaties

  De kaarten van deze tarotlegging bieden je een andere, verrassende manier van omgaan in een relatie die niet goed loopt: met je partner, een…

 • Kleurtjes

  Op de iPad van mijn moeder zag ik dat mijn website daar heel slordig op staat. Zwarte letters die wit moeten zijn, verkeerde lettertypes, grote en…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments